in

Här är hashtagen som ska krossa stigmat kring psykisk ohälsa – så viktigt!

mental dragare

Att slåss mot mental ohälsa är svårt att göra ensam och i tystnad. Kampanjen #EndTheStigma vill ena dem med mental ohälsa och visa att ingen är ensam. Mer

Med hjälp av en ny kampanj på sociala medier kan nu personer som lever med psykisk ohälsa, psykiska sjukdomar och andra osynliga sjukdomar slåss mot stigmatiseringen som finns kring detta.

Kat Selwyn Layton från North Carolina är en förespråkare för mental hälsa och skapade kampanjen #EndTheStigma på sin Facebooksida i slutet av förra året genom att lägga upp flera bilder med olika texter om mental ohälsa.

mental-ohalsa
Bildkälla: thedailystar.net

Layton diagnosticerades med bipolär sjukdom för tio år sedan och blev inspirerad att skapa kampanjen efter att Star Wars-skådespelerskan Carrie Fisher dog den 27 december 2016. Fisher var själv diagnostiserad med bipolär sjukdom och var öppen med sina erfarenheter kring sjukdomen och andra mentala sjukdomar.

Layton vill att de som lider av olika psykiska sjukdomar eller av psykisk ohälsa ska använda de bilderna hon gjort för att få upp diskussionen kring mental ohälsa och visa andra att de inte är ensamma. Hon har också börjat göra bilder på förfrågningar, i hopp om att representera alla som vill prata och bekämpa stigmat kring sin hälsa. Hon har också gjort en Facebooksida för kampanjen och hoppas att det kan göra att den växer ännu mer, skriver Mashable.

”Bara för att en sjukdom ofta är osynlig, så betyder det inte att din kamp inte ska bli erkänd”, skriver Layton på kampanjens sida.

endthestigma
Bildkälla: #EndTheStigma

På bara några veckor är det över 32 000 personer som gillat #EndTheStigma-sidan på Facebook. Layton och andra frivilliga jobbar med sidan för att övervaka så att det inte skrivs potentiellt triggande kommentarer och finnas där för att hjälpa personer som är i behov av professionell hjälp. De vet dock att det finns personer som lever med mental ohälsa som inte har friheten att vara öppna med det.

”Vi har märkt att några personer inte kan dela den bilden de relaterar till, att stigmat är för mycket för dem och att dela med sig av sina erfarenheter kan ha en negativ effekt på deras liv. Vi vill bara säga att vi finns är för dig och att du fortfarande är en del av detta, även om du inte kan vara öppen om det med resten av världen”, skrev Gemma, en av sidans administratörer.

Detta är ett superfint och viktigt initiativ. Vi hoppas verkligen att det gör skillnad och att stigmat kring mental ohälsa försvinner!