in

Här är förklaringen – därför gör det svinont att slå i tån

fot2

Ni vet när man råkar sparka in tårna i en byråkant eller sängbenet och i raseri funderar över hur det kan göra så sjukt ont? Enligt den amerikanska professorn Chris Geiser ÄR våra tår extra känsliga. Det har evolutionen sett till. Mer

För det första är det tack vare våra tår och fingrar som vi vet om något är varmt, halt eller vasst. Därför är dessa kroppsdelar fulla av nervändar. Det säger Chris Geiser som är klinisk professorassistent vid universitetet för hälsovetenskap i Milwaukee, USA.

För det andra är det väldigt lite skinn och muskler som omger de här nervändarna, vilket gör att de är extra utsatta vid våldsam närkontakt med exempelvis möbler, skriver brittiska Metro.

– Precis som kring smalbenet så finns ingen skyddande fettvävnad eller muskelvävnad runt skelettet i våra tår. All den energi som används för att flytta benet framåt kommer därför att absorberas av skinnet och skelettet i tån, säger Chris Geiser till Metro.

Till sist beror också den jävulska smärtan på evolutionen. Innan vi hade tillgång till ordentliga och skyddande skor kunde en tåskada i värsta fall leda till döden. Människor med extra känsliga tår kanske då ansträngde sig lite extra för att det inte skulle hända igen. Enligt Chris Geiser gjorde det att just den här gruppen av människor levde längre – och förde vidare sina känsliga tår till kommande generationer.

Tack för den förfäder! 😉

Byline Lisa