in

Här är förklaringen – därför älskar du din partners kroppsdoft

kram2
Bildkälla: weheartit.com

Tillhör du en av dem som sniffar lite på din partners tischa när hen sovit eller tränat i den? Du är inte ensam. Faktum är att det är rent kemiskt – du är konstruerad för att älska din partners kroppsdoft. Mer

Redan 1995 konstaterade forskarna att kroppsdofter är avgörande för attraktionskraften. Det så kallade MHC (”Major histocompatibility complex”) är det som styr vår kroppsdoft, och rent genetiskt är vi programmerade att dras till personer med ett MHC som är olikt vårt eget.

För att bevisa tesen lät man 44 män sova i t-shirt i två nätter. De fick inte använda deo eller rakvatten som var parfymerat. Därefter fick en panel av kvinnor lukta på tischorna och ”bedöma” vad de tyckte om dess lukt. Det visade sig att kvinnorna gillade de dofter som var mest olik deras egen MHC bäst. Alltså, våra dofter påverkar attraktionskraften avsevärt.

Varför dras vi då till en motpol? Jo, vårt MHC speglar generna. Så en olik MHC har mer troligt en kompletterande genpool – och innebär en större chans till friska bebisar.

Senare studier har fördjupat sig i ämnet ytterligare. Det har visat sig att heteropar som håller ihop trots att deras MHC är ganska lika har mindre sexuell spänning mellan dem än par som har större skillnad mellan sin kroppsdoftskonstruktion.

Så, om du råkar sniffa lite extra på din partner efter ett träningspass så är du inte så störd som du kanske känner dig. Allt är heeeelt normalt. 😉

Hannah_byline_veckorevyn3