in

”Han slår dig för att han gillar dig” – här är videon alla borde se

skarmavbild 2016 04 26 kl 08 49 59

Något som uppmärksammas mer och mer i dagens samhälle är våldet mot kvinnor. Och nu pratas det inte bara om vad som kan göras i dagsläget för att förebygga det, utan vad vi ska göra för att förändra mäns syn på kvinnor redan från barnsben. Australien har startat kampanjen ”Stop it at the start” – en ärlig film som ger dig en klump i magen. Mer

Världsorganisationen WHO gjorde 2013 en sammanställning av sin forskning där de uppskattar att 35 procent av världens kvinnor hade utsatts för fysiskt eller sexuellt våld av en annan person än en partner. Samma år var det en siffra på 27 056 anmälda brott av misshandel mot kvinnor över 18 år i Sverige. 2015 hade siffran stigit till 29 000.

Våld mot kvinnor i hemmet

Av de 29 000 brott som anmäldes så skedde mer än hälften inomhus av en person som kvinnan känner, enligt BRÅ. Allt som allt så har misshandelsbrott mot kvinnor 18 år och äldre, stigit med 12 procent (3040 anmälda brott) sedan 2008. Frågan man kan ställa sig då är om det är mer brott som sker eller om det idag är fler som vågar anmäla.

Den mest skrämmande siffran är att i genomsnitt 20 kvinnor misshandlas till döds i Sverige varje år. I 17 av dessa fall av en gärningsman som de har, eller har haft, en förhållande med, skriver BRÅ enligt ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige). De skriver även att när det går så pass långt så har kvinnan oftast misshandlats flera gånger tidigare.

Idag finns det många vägar för att få hjälp att komma ur ett förhållande som kantas av misshandel eller övergrepp. Nu börjar det dock riktas blickar mot grunden i problemet och försök att stoppa våldet redan där.

Stoppa våld mot kvinnor redan från början

Australiens kampanj ”Stop it at the start” vill ändra synen från början. Främst på pojkar och mäns syn och beteende när det kommer till kvinnor och misshandel, skriver The Guardian. Uttrycket ”Han gör det för att han gillar dig” får sig en rejäl släng – det är dags att vi slutar säga så, när pojkarna redan från barnsben puttar, slår och drar flickor i håret.

Titta riktigt ordentligt. Det här är så viktigt.