in

Enkla lösningen: så får din helg att kännas längre

helg dragare

Huuur många gånger har man inte önskat att helgen vore längre? Typ varje helg! Och det här hacket kan hjälpa dig lite på traven, då det får dig att uppleva helgen som längre. Mer

Söndagsångest är ett vedertaget ord av en anledning, och det innebär ju att man fasar inför en ny vecka och att behöva ta tag i skola och jobb igen. Men oavsett hur mycket man önskar att helgen ska gå långsammare så är det ju ganska svårt att stoppa tiden. Eller? Jo, det är det. Men med det här hacket kommer i alla fall din helg att kännas längre, vilket egentligen är allt som räknas – eller hur?

David Eagleman är hjärnforskare och professor vid Stanford University och är geniet som kommit på hur man ska göra helgen längre. Nämligen hitta en ny hobby!

När vi upplever nya saker känns dagen längre

Att göra något man aldrig gjort förut, vare sig det är att testa en ny sport, lära sig att måla med akvarellfärg eller kanske odla grönsaker, gör att hjärnan tror att dagarna är längre än vad de är.

Ett typexempel är ens barndom. Då kunde en dag kännas som en evighet, medan en dag nu känns som ett par timmar. När man var barn var det så mycket som var nytt för en.

En stor del i varför dagen känns längre när vi upplever nya saker är för att vi  är mer uppmärksamma på allt och aktivt lägger märke till nya saker som vi inte hade gjort annars. Och när våra hjärnor jobbar för att göra minnen mer detaljerade verkar stunder vara längre, skriver Bustle.

Detta verkar ju också ganska logiskt, då ens dagar ofta går på rutin och man i princip gör samma saker varje dag. Man vaknar samma tid, har samma morgonrutin, tar samma väg till jobb eller skola, har liknande uppgifter varje dag, åker samma väg hem… ja – ni fattar. Våra hjärnor vet vad som händer och behöver inte lägga märke till nya detaljer, då allt nästan är likadant varje dag. Ju mindre nyanser och variation vår hjärna upplever, desto snabbare går tiden helt enkelt.

Med andra ord: Om du vill att din helg ska kännas längre – hitta på något nytt!