in ,

200 000 privata Snapchat-bilder har stulits – så här säger polisen

snapchat

Hundratusentals privata Snapchat-bilder har stulits och lagts upp på internet. Det skriver norska Dagbladet.no. Enligt tidningen ska flera av de stulna bilderna vara nakenbilder.

Mer

Varje månad skickar 100 miljoner människor bilder och filmer med Snapchat. 70 procent är tjejer, de flesta mellan 13 och 17 år gamla.

Tanken med appen är att kunna skicka bilder och filmklipp till varandra utan att de sparas någonstans.

 

Snapchat-bilder kan sparas

Men det finns appar och sajter som kan spara bilderna, utan att du som skickat dem märker av det.

Någon av dessa tjänster har nu hackats. Enligt norska Dagbladet rör det sig om Android-appen Snapsave och enligt Business Insider är det från sajten Snapsaved.com som bilderna stulits.

 

200 000 bilder stulna

Totalt ska det vara runt 200 000 bilder som stulits och spridits på ett internetforum.

– Det förrädiska med Snapchat är att många tror att innehållet försvinner efter 20 sekunder. Men den som har tillräckligt med kunskap kan alltid hitta sätt att spara materialet, säger Björn Sellström.

 

”Viktigt att tänka efter”

Att du litar på den du skickar till spelar ingen roll, menar han.

– Bilderna skickas ju som signaler, och de signalerna kan alltid fångas upp av någon annan. Det gäller allt som du skickar från datorn och mobilen, även mms. Därför är det alltid superviktigt att tänka efter vilken typ av bilder man skickar.

 

”Svårt att utreda”

Enligt Björn Sellström lär ingen åka fast för brottet. Även om de läckta bilderna kan göra stor skada för en privatperson är det svårt för polisen att göra något.

– Den här typen av brott är väldigt svårutredda, säger Björn Sellström.

Snapchat hackat

Mats Bax, Veckorevyn