in

Greta Thunbergs resa blir bok – vi listar hennes bästa citat!

greta thungberg
Foto: @grethathunberg

Från skolstrejk på fredagar till en global rörelse. Snart kommer en reportagebok om klimataktivisten Greta Thunbergs resa. Vi har listat hennes bästa citat! Mer

Från skolstrejk på fredagar och klimatprotester på Mynttorget i Stockholm. Till klimattoppmöte och en global rörelse med demonstrationer världen över. Den 17-åriga klimataktivisten Greta Thunbergs resa är minst sagt imponerade. Och nu blir allt det, som började med en demonstration utanför Sveriges riksdag i augusti 2018, en reportagebok.

I höst ger Dagens Nyheter ut boken Gretas resa, en reportagebok om aktivistens kamp för klimatet. Boken består av texter och bilder som aldrig tidigare publicerats. Den är ett resultat av att journalisten Alexandra Urisman Ottos och fotografen Roger Turessons följt Greta Thunberg på hennes resa världen över, från hösten 2018 till våren 2020. Boken, som ges ut tillsammans med förlaget Polaris, förväntas komma mellan slutet av augusti och början av september i år.

– Alexandra och Roger berättar en historia om Greta Thunberg som sträcker sig bortom masstrejkerna och toppmötena. De har följt henne på väg till Mynttorget i Stockholm, på tåg genom Europa, i elbil i USA och möter henne i gryningen utanför Lissabon i Portugal. Det ger en unik förståelse för en otrolig resa, säger Matilda E Hanson som är redaktör och projektledare för boken, till Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter är den enda tidningen som följt Greta Thunberg under så lång tid, och Alexandra Urisman Ottos och Roger Turessons har fått ta del av milstolpar i klimataktivistens liv.

– Alexandra och Roger var de som berättade för Greta Thunberg att hon utsetts till Person of The Year av Time Magazine. Då satt de på en vägkrog utanför Madrid, säger Matilda E Hanson till Dagens Nyheter.

I vanliga fall hålls skolstrejk för klimatet varje fredag, och Greta Thunberg själv brukar delta i demonstrationen på Mynttorget i Stockholm (om hon inte befinner sig på en segelbåt på Atlanten eller håller tal på klimattoppmötet). Men i samband med coronavirusets spridning har klimatrörelsen anpassat sig, och demonstrationerna sker numera bland annat på sociala medier.

Här är Greta Thunbergs 11 bästa citat

Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet kom att bli viral via Twitter och Instagram under hashtaggen #Fridaysforfuture. Greta började uppmärksammades av FN:s generalsekreterare António Guterres och har under våren talat inför Europaparlamentet där hon riktade skarp kritik till politikerna och deras miljöpolitik. Hennes tal har hyllats av kändisar som Anne Hathaway, Bono, Hillary Clinton och Arnold Schwarzenegger. Vi har samlat Greta Thunbergs bästa citat. De kommer göra dig lite smartare och lite mer miljömedveten. Varsågod!

”Om ni säger att vi slösar viktig lektionstid, låt mig påminna er om att våra politiska ledare har slösat årtionden på förnekelse och passivitet.”

–      Tal I EESC (European Economic and Social Committee) den 21/2- 19I

”Jag vill inte att ni ska vara hoppfulla. Jag vill att ni ska ha panik och agera som om huset stod i lågor”

–       Tal i Världsekonomiskt forum, janurari 2019, Davos Schweiz

 ”Ni kan inte bara sitta och vänta på att hopp ska komma, ni beter som bortskämda och ansvarslösa barn. Ni verkar inte förstå att hopp är något man förtjänar”

–      Tal I EESC (European Economic and Social Committee) den 21/2- 19

”Folk säger alltid att de är så hoppfulla. Att de känner hopp inför att unga personer ska rädda världen, men det kommer vi inte göra. Det finns helt enkelt inte tid att vänta på att vi ska växa upp och bli de som bestämmer.”

–      Tal I EESC (European Economic and Social Committee) den 21/2- 19S

”Vi kan inte rädda världen genom att spela enligt era regler, därför att reglerna måste ändras.”

–       Tal till Fn:s generalsekreterarare Antonio Guterres, Katowice 3/12-18

”Det finns inga gråzoner när det handlar om överlevnad. Antingen går vi vidare som en civilisation eller så gör vi inte det. Vi måste förändra oss.”

–       TEDxStockholm, 24/11-18S

”Vissa menar att klimatkrisen är något vi alla har orsakat. Men det är bara ytterligare en bekväm lögn. Om alla är skyldiga så har vi ingen att skylla på.”

–       Tal i Världsekonomiskt forum, Davos 22/1 –19.

”Ju större ditt koldioxidavtryck är, desto större är din moraliska skyldighet. Ju större din plattform är, desto större är ditt ansvar.”

–       Tal i Världsekonomiskt forum, Davos 22/1 –19

”Du kan inte bara hitta på din egen fakta för att du inte gillar vad du hör.”

–       Tal i Frankrikes nationalförsamling, Paris 23/7-19

”Vad är poängen med att lära oss fakta när det viktigaste fakta uppenbarligen inte betyder någonting för vårt samhälle?”

Tal till FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, Katowice 3/12-19 

”Om jag inte hade haft Aspberger och varit så konstig så hade jag fastnat i det här sociala spelet som alla andra verkar vara så förtjusta i.”

Intervju i Skavlan, SVT 18/1-19. 

Av: Moa Malmqvist