in

Här är Greta Thunbergs 11 bästa citat

greta thungberg
Foto: @grethathunberg


Blott 16 år gammal har hon fått ungdomar världen över att strejka för klimatet. Greta Thunberg har under året talat inför Europaparlamentet och FN, och mottagit priser för hennes aktivism i miljöfrågan och blivit utsedd till en av världens mest inflytelserika personer. Vi har listat hennes bästa citat! Mer

Det hela började i augusti 2018 när Greta Thunberg satte sig utanför Sveriges Riksdag för att skolstrejka för klimatet. Aktionen kom att bli viral via Twitter och Instagram under hashtaggen #Fridaysforfuture. Greta började uppmärksammades av FN:s generalsekreterare António Guterres och har under våren talat inför Europaparlamentet där hon riktade skarp kritik till politikerna och deras miljöpolitik. Hennes tal har hyllats av kändisar som Anne Hathaway, Bono, Hillary Clinton och Arnold Schwarzenegger. Vi har samlat Greta Thunbergs bästa citat. De kommer göra dig lite smartare och lite mer miljömedveten. Varsågod!

”Om ni säger att vi slösar viktig lektionstid, låt mig påminna er om att våra politiska ledare har slösat årtionden på förnekelse och passivitet.”

–      Tal I EESC (European Economic and Social Committee) den 21/2- 19I

”Jag vill inte att ni ska vara hoppfulla. Jag vill att ni ska ha panik och agera som om huset stod i lågor”

–       Tal i Världsekonomiskt forum, janurari 2019, Davos Schweiz

 ”Ni kan inte bara sitta och vänta på att hopp ska komma, ni beter som bortskämda och ansvarslösa barn. Ni verkar inte förstå att hopp är något man förtjänar”

–      Tal I EESC (European Economic and Social Committee) den 21/2- 19

”Folk säger alltid att de är så hoppfulla. Att de känner hopp inför att unga personer ska rädda världen, men det kommer vi inte göra. Det finns helt enkelt inte tid att vänta på att vi ska växa upp och bli de som bestämmer.”

–      Tal I EESC (European Economic and Social Committee) den 21/2- 19S

”Vi kan inte rädda världen genom att spela enligt era regler, därför att reglerna måste ändras.”

–       Tal till Fn:s generalsekreterarare Antonio Guterres, Katowice 3/12-18

”Det finns inga gråzoner när det handlar om överlevnad. Antingen går vi vidare som en civilisation eller så gör vi inte det. Vi måste förändra oss.”

–       TEDxStockholm, 24/11-18S

”Vissa menar att klimatkrisen är något vi alla har orsakat. Men det är bara ytterligare en bekväm lögn. Om alla är skyldiga så har vi ingen att skylla på.”

–       Tal i Världsekonomiskt forum, Davos 22/1 –19.

”Ju större ditt koldioxidavtryck är, desto större är din moraliska skyldighet. Ju större din plattform är, desto större är ditt ansvar.”

–       Tal i Världsekonomiskt forum, Davos 22/1 –19

”Du kan inte bara hitta på din egen fakta för att du inte gillar vad du hör.”

–       Tal i Frankrikes nationalförsamling, Paris 23/7-19

”Vad är poängen med att lära oss fakta när det viktigaste fakta uppenbarligen inte betyder någonting för vårt samhälle?”

Tal till FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, Katowice 3/12-19 

”Om jag inte hade haft Aspberger och varit så konstig så hade jag fastnat i det här sociala spelet som alla andra verkar vara så förtjusta i.”

Intervju i Skavlan, SVT 18/1-19. 

Av: Moa Malmqvist