in

Gratis interrailkort till alla som fyller 18 kan bli verklighet (OMG!)

interrail 18 år

Ett härligt förslag för alla ressugna tonåringar har lagts fram i EU-parlamentet – att alla som 18-årspresent får ett gratis interrailkort som gäller i hela Europa! Mer

Om du ännu inte fyllt 18 år kan du eventuellt se fram emot en rejäl bonuspresent när den dagen kommer – nämligen ett gratis interrailkort så att du kan åka tåg fritt i nästan hela Europa. Värdet motsvarar cirka 5000 kronor. Där interrailkortet inte gäller – exempelvis i Baltikum, Cypern och Malta – kommer man stället att erbjudas gratis resor med andra färdmedel som buss eller färja, det rapporterar The Independent.

Ska motverka populism och nationalism

I förslaget framhålls vilka fördelar ett ökat resande av Europas 18-åringar skulle föra med sig. Framför allt att ge en känsla av tillhörighet i Europa, och att det kan motverka populism och nationalistiska strömningar om ungdomar får möta andra länders människor och kulturer inom EU. Dessutom hoppas man att det ska ge en skjuts till tågresandet som ju är ett betydligt miljövänligare resealternativ än att flyga!

interrailtjejer

Förslaget har utarbetats av den tyske ledamoten Manfred Weber som är gruppledare i Europeiska folkpartiets grupp (EPP). Det har fått stöd av bland annat Italiens premiärminister Matteo Renzi, men många är också kritiska. Dels för att det kommer att kosta cirka 1,5 miljarder euro per år – pengar som exempelvis skulle kunna läggas på att få ner arbetslösheten. Dels för att det påstås gynna tonåringar i rikare EU-länder eftersom dessa i högre grad har råd att resa runt i Europa än ungdomar i exempelvis Grekland, Spanien och Portugal där ungdomsarbetslösheten är hög.

Men visst håller vi väl ändå tummarna för att förslaget går igenom? Det kommer att tas upp till diskussion i EU-parlamentet redan den här veckan.

Exakt hur kortet kan komma att delas ut och hur länge det kommer gälla är detaljer som än så länge är oklara, eftersom förslaget inte är genomröstat än.