in

Graham Moores hyllade Oscarstal till alla unga: ”Fortsätt vara annorlunda”

grahammoore

”Fortsätt att vara konstig och fortsätt att vara annorlunda”, det var manusförfattarens Graham Moores budskap till alla unga när han inatt vann en Oscar för filmen ”The Imitation Game”. Det känslosamma och modiga tacktalet hyllas nu på nätet.

Mer

”The Imitation Game” bygger på en sann historia och är baserad på biografin ”Alan Turing: The Enigma”. Filmen handlar om den brittiske matematikern Alan Turing som under andra världskriget knäckte Nazitysklands krypteringssytem – något som sägs ha förkortat kriget med flera år.

Istället för att få hyllningar för sin insats åtalades Alan Turing 1952 för homosexuelitet (något som då var kriminellt i Storbritannien) och han dömdes till kemisk kastrering. Två år senare tog matematikern sitt liv.

I sitt tacktal på Oscarsgalan berättade Graham Moore att han själv försökte ta sitt liv som ung, och vände sig direkt till alla unga människor som känner att de inte passar in.

– När jag var 16 år försökte jag ta livet av mig för att jag kände mig konstig och jag kände mig annorlunda och jag kände som att jag inte passade in. Och nu, står jag här. Så jag skulle vilja dedikera detta ögonblick till den ungdom där ute som känner att hon är konstig eller att hon är annorlunda och att hon inte passar in någonstans. Jo, det gör du. Jag lovar dig: det gör du. Fortsätt att vara konstig och fortsätt att vara annorlunda. Och när det är din tur och du står på den här scenen, skicka meddelandet vidare till nästa person.

Bland dem som nu hyllar Graham Moore för talet finns artisterna Demi Lovato och Ariana Grande som visar sitt stöd på Twitter.