in

Forskning visar: Hundar förstår faktiskt vad vi säger till dem

hund
Bildkälla: Unsplash

Brukar du tänka att din hund är världens smartaste? Det är inte helt omöjligt (nåja…) då forskare kommit fram till att människans bästa vän förstår mer än du någonsin trott. Mer

Känner du ofta att din hund tittar på dig som om hen förstår vad du säger? Nu visar det sig att det faktiskt ligger någonting bakom det där huvudet på sned och den förstående blicken. Det visar nämligen en studie publicerad i tidningen Science för två år sen, men som uppmärksammats först nu.

Hundars hjärnor verkar nämligen bearbeta tal på liknande sätt som vi människor gör. Forskaren Attila Andics vid Eötvös Loránd University i Budapest, Ungern, har mätt aktiviteten i hjärnan på 13 stycken hundar (varav fyra olika raser) med en magnetkamera samtidigt som deras ägare uttalat flera olika positivt värdeladdade ord i varierande tonfall. De fick till exempel säga ”duktig hund” med olika tonfall. Först glatt, för att därefter uttala det mer neutralt.

Responsen i form av mätbar aktivitet i hundens hjärna visade då att det främst var orden som hunden reagerade på och att tonfallet hade mindre betydelse. Hundarna reagerade heller inte på ord som inte hade någon betydelse för dem.

– Hundar kan skilja på vad vi säger och hur vi säger det, men de kan också kombinera de två för att korrekt tolka vad vi verkligen menar, förklarar Attila Andics.

Så nästa gång du snackar med din hund, skippa bebisspråket (jag vet, det kan vara svårt ibland…) och prata på som vanligt.

Vicke förstår vad jag sägerPå bilden: Skribentens egen hund Vicke som är smartare än man kan tro?