in

Forskning visar: här är anledningen till att du är vän med ditt ex

ex friends

Oavsett om det var ett gemensamt beslut eller inte att du och din förra partner skulle gå skilda vägar, så kanske det inte är supervanligt att man är pepp på att gå över direkt till en vänskapsrelation med sitt ex. Nu visar forskning dock att det är möjligt! Mer

Om ditt senaste förhållandet slutade på grund av att någon av er var otrogen eller begick något annat svek så är nog det sista man vill att fortsätta ha kontakt eller vara vän med sin förra partner. Men om det däremot tog slut för att ni inte hade tid med varandra, att någon eller båda av er tyckte att känslorna hade svalnat så är det enligt forskning inte alls omöjligt att ni skulle kunna fortsätta vara vänner. Anledningen? För att ha en backup-plan!

Studien undersökte hur kommunikation med ens ex påverkade ens nuvarande relation. I den första studien deltog 260 personer som hade varit i en ny relation minst en månad innan de blev tillfrågade. De hade också haft ett förhållande i minst tre månader med sitt ex. Ungefär 40 procent av deltagarna hade fortfarande kontakt med sitt ex, och det var mer sannolikt att de skulle erkänna att de hade romantiska känslor kvar för hen. De var också mindre engagerade i deras nuvarande förhållande och partner. Exet fungerade helt enkelt som en trygghet, om något skulle gå åt skogen med den nya partnern!

I den andra omgången undersökte forskarna varför och hur ofta man kommunicerade med sitt ex. Att höra av sig avsiktligt gjorde att man blev mindre nöjd i sitt nuvarande förhållande, och att prata med sitt ex var alltså inte till fördel för den nya partnern.

jealous

Så, ska vi vara vän med våra ex eller inte? Det är såklart upp till var och en att bestämma. Känn efter vad som känns rätt och respektfullt för både dig, din nuvarande partner samt ditt ex så är vi säkra på att du kommer fram till rätt beslut.