in

Forskning visar: det tar bara 66 dagar att bryta en vana

bryta vana

Vi människor är vanedjur, men om du har en ovana du vill bryta vet vi nu hur lång tid det tar. Mer

Brukar du knäcka knogarna, bita på naglarna eller kanske skippa frukosten varje morgon? Alla tre är mindre bra vanor, men om du vill ändra dem och byta ut mot en bra vana så går det! Allt som krävs är lite tid, och såklart lite ansträngning från din sida.

Enligt Charles Duhigg, författare av boken The power of habits föds inte vanor, de skapas. Varje dålig, bra eller obetydlig vana startar med ett psykologiskt mönster som kallas ”vane-loop”

Vane-loopen är en trestegsprocess. Det första steget är triggern som säger till din hjärna att låta ett visst beteende ske. Det andra steget är beteendet i sig, eller rutinen det skapar. Det tredje steget är belöningen. Något som din hjärna gillar som hjälper den att komma ihåg vane-loopen i framtiden.

När vi väl har skapat en vana är det svårt att sluta med beteendet, ofta för att vi glömmer av att vi gör den. På grund av vane-loopen kan vi göra andra saker utan att tänka på när vi gör vår ovana.

Du kanske till exempel fortfarande kan koncentrera dig på att skriva uppsatsen medan du biter på naglarna.

I en ny studie har forskaren Philippa Lally och hennes team överskådat 96 personer under en tolv veckor för att ta reda på exakt hur lång tid det tar att skapa en ny vana.

Under de tolv veckorna fick deltagarna välja en ny vana de ville skapa och sedan rapportera varje dag hur automatiskt beteendet kände. När perioden var slut analyserade man resultaten och kom fram att genomsnittstiden för en deltagare att skapa en ny vana var 66 dagar.

Studien fokuserade som sagt på hur lång tid det tar att skapa en ny vana, men vi kan lika gärna vända på det. Om du har en dålig vana du vill bli av med kan det då också ta 66 dagar, vilket ju faktiskt bara är drygt två månader. Det klarar du!

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

gigi hadid pren smink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss