in

Forskning visar: därför blir vi snyggare i solglasögon

solbrillor
Bildkälla: Weheartit.com

Nej, det är inte bara du som tycker det – folk blir faktiskt snyggare i solbrillor. Eller ja, vi upplever det i alla fall så. Här är anledningen!

Mer

Visst är vi nyfikna på vad det är som gör att vi genast drar blicken mot en person i solglasögon och tycker att denne är lite extra het? Det var även konst- och designlektorn Vanessa Brown på Nottingham Trent University i England, som forskat i ämnet och skivit boken ”Cool shades – the history and meaning of sunglasses”. För Science of Us förklarar hon att det handlar om flera olika saker.

Symmetri

Till att börja med tar solglasögon bort ”avvikande former” kring våra ögon. Studier visar att symmetri är starkt kopplat till vad vi anser vara attraktivt i ett ansikte – på med ett par brillor och du blir genast symmetrisk. Som en bonus får du ett kantigare ansikte med skarpare former, till skillnad från våra vanligtvis mjukare linjer, något vi också anser vara snyggt.

Mystik

Mycket av vårt första intryck av en person skapar vi genom att kolla in i hens ögon. Genom ögonkontakt formar vi bland annat vår uppfattning om personens intelligens, självförtroende och ärlighet – bär någon solglasögon kan vi inte få samma slags bild. Vi dras till personer vi inte riktigt får grepp om och när vi inte ser en persons ögon ökar både mystiken och den sexuella attraktionen. En ny studie visar bland annat att kvinnor blev mer attraherade när de inte visste hur männen kände för dem själva.

Glamour

Vi har historiskt sett en uppfattning av solglasögon som någonting glamouröst. Under 50- och 60-talet började filmstjärnor att bära dem för att gömma sig från uppmärksamhet och för att skydda ögonen vid paparazzifotografernas smattrande blixtrar. Här sattes grunden för att vi fortfarande ser solglasögonen som någonting glamouröst – och attraktivt.

Källa: Science of Us
1