in

Forskning visar: att lyssna på julmusik kan vara dåligt för din mentala hälsa

julmusik daligt mentala halsa

Brukar du gå runt och nynna på Last Christmas och Winter Wonderland? Då borde du läsa det här. Mer

Nu i november är det dags. Gatorna pyntas med julbelysning och butiker börjar dra fram juldekorationer och spela julmusik. Men om du inte alls tycker det är så himla roligt att höra All I want for christmas för cirka fyrahundrafemtioelfte gången i ditt liv betyder inte det att du är som Grinchen. Ny forskning visar nämligen att julmusik kan vara riktigt dåligt i långa loppet.

julmusik1

Att spela julmusik i en butik kan uppmuntra kunderna att stanna längre, spendera mer pengar, och komma tillbaka, skriver Hellogiggles. Men även om butikerna gillar sambandet mellan shopping och julmusik, kan It’s beginning to look a lot like christmas till slut kännas som en ren plåga för dig.

Detta beror på en psykologisk inverkan känd som ”enbart exponeringseffekt”, enligt Dr. Victoria Williamson, forskare inom musikpsykologi. Hon säger att det finns ett U-format förhållande mellan gångerna vi hör musiken vi gillar och vår undermedvetna reaktion till den. Med andra ord, de första gångerna du hör dina bästa jullåtar får dem dig verkligen i julstämning. Men när du blir bombarderad med samma trötta spellista var du än går blir det outhärdligt.

– Alla som jobbat i butik under julen vet vad jag pratar om, säger Dr. Williamson.

julmusik2

Linda Blair, klinisk psykolog, håller med henne.

– Personer som jobbar i butik under julen måste ignorera musiken, för om de inte gör det förhindrar den verkligen en från att kunna fokusera på allting annat. Du använder helt enkelt all din energi på att försöka att inte höra vad du hör, förklarar Blair.

Okej, inte så bra med julmusik trots allt då kanske. Eller? Jag tänker i alla fall fortsätta lyssna på mina bästa jolly-holly låtar innan de blir, ja, outhärdliga.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

gigi hadid pren smink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss