in

Forskning slår fast: ”elaka” vänner är bra för dig

kompismedelak

Det är inte alltid som dina vänner säger det du verkligen vill höra. Men även fast det inte alltid roligt att höra den bittra sanningen, så är det faktiskt bra för dig. Mer

Man brukar säga att ärlighet varar längst. Visst är det kanske inte alltid sanningen man helst vill höra, men faktum är att dina sanningssägande vänner ÄR dina bästa vänner – det visar forskning publicerad på Science Daily.

Visste du att dina vänner genom sin så kallade ”tough love” faktiskt hjälper dig mer än du tror? Erkänn att du många gånger undrat över varför en viss vän alltid pushar dig utanför din trygghetszon? Likaså att du ibland känner dig motarbetad då hen inte alltid håller med dig.

iStock

Det är faktiskt inte för att vara elak, även om det känns så. Det är snarare så att din vän genom detta pushar dig framåt. De är ”elaka” av en anledning – och de gör det för din skull.

– Vi har visat att människor kan vara ”cruel to be kind”. Det betyder att de medvetet kan få någon att må sämre om det är fördelaktigt för den personen, säger Belén López-Pérez, psykologiforskare och fortsätter:

– Vi identifierade flera exempel där det kan vara så. Till exempel att framkalla en rädsla av att misslyckas hos någon man älskar som prokrastinerar istället för att plugga till ett prov.

Visst låter det ändå bekant? Det är de just de här vännerna som du ska hålla hårt i, för så länge de visar att de tänker på vad som är bäst för dig så är deras intentioner äkta och godhjärtade. De vet när du behöver höra sanningen och lindar inte in allt i bomull utan är alltid raka med dig i alla situationer.

Ärliga vänner varar längst

Ingen har speciellt mycket nytta av en vän som nickar och håller med i allt. Visst kan det kännas skönt med någon som alltid håller med och till och med ändrar sina åsikter för att tillfredsställa dig för att slippa konflikter, men vad ger det dig i längden?

Ärligt talat, de som är villiga att vara ärliga med oss – oavsett vad det gäller. Det är just de vännerna som är guld värda i slutändan.

Just nu får du ett lyxigt kit från Estelle & Thild när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Följ oss på Instagram för inspiration, skratt,

nyheter och tävlingar!