in

Forskarna har sagt sitt: det här är värsta sättet att bli dumpad på

ledsen

Det är aldrig kul att göra slut, och det är verkligen aldrig kul att bli dumpad. Men det finns grader i helvetet. Forskare har kommit fram till att en typ av diss svider mer än andra: att bli dumpad för någon annan. Mer

I studien, där forskare jobbade med 600 personer, undersöktes olika sätt att bli bortvald på, och hur det påverkar den som blir bortvald.

I ett av experimenten sattes en man tillsammans med två kvinnor som i hemlighet jobbade med forskarna. Den ena kvinnan fick sedan ett pussel att lösa, och blev erbjuden att välja en partner som kunde hjälpa henne med pusslet.

Kvinnan valde antingen att ta hjälp av den andra kvinnan, så att mannen kände att han inte blev vald för att någon annan var bättre än honom. Hon kunde också välja att lägga pusslet själv, och då stöta bort mannen på ett icke komparativt sätt.

I det fallen då kvinnan valde att hellre jobba med den andra kvinnan, mådde mannen sämre än de fallen då kvinnan valde att lägga pusslet själv.

Under studien gjordes flera olika typer av experiment. I alla kom forskarna fram till att folk mår sämre när de blir bortvalda för någon annan jämfört med när de vet att ingen annan är inblandad.

Personer som inte fick veta varför de blev bortvalda mådde lika dåligt som de som blivit dissade till förmån för någon annan, fram tills att de fick veta anledningen.

Så ja, det kommer alltid suga att bli dumpad, men om det inte finns någon annan, så vet du i alla fall att det kunde ha varit värre.