in

Forskare: Vad du har på dig påverkar hur du tänker

kladerpaverkartankar

Dina kläder har inte bara betydelse för hur du uppfattas av din omgivning, de påverkar också dina tankar – och hur du mår. Det har amerikanska forskare kommit fram till.

Mer

Det finns all anledning att klä upp sig när det är dags att prestera. Att ha på sig formella kläder påverkar nämligen vårt kognitiva tänkande och gör att vi ”tänker bredare”. Det menar en grupp forskare vid Columbia University och California State University i USA.

– Att bära en formell klädsel leder till ett större helhetstänkande snarare än ett konkret tänkande som fokuserar på detaljerna, säger Michael Slepian som varit med och gjort studien, till The Huffington Post.

I studien fick en grupp högskolestudenter göra ett test för att se hur deras kognitiva tänkande såg ut just för tillfället. Inför testet hade vissa av studenterna blivit tillsagda att klä sig som att ”de skulle på en arbetsintervju” eller som att ”de skulle på en föreläsning ”. Vissa av studenterna fick även ranka hur formella de ansåg sina kläder vara innan testet.

Resultatet visade att de som var mer uppklädda hade ett större helhetstänk.

– De formellt klädda personerna kände sig mäktigare och det gjorde dem mer benägna att nå en hög nivå av abstrakt tänkande, säger Michael Slepian och påpekar att ”kostymen är en symbol för makt”.

Men kläderna vi bär påverkar inte bara hur vi tänker, de kan också påverka hur vi mår.

– En formell klädsel kan förbättra ditt humör om du trivs i kläderna och tycker att de ser bra ut säger, Michael Slepian.

Time to suit up, med andra ord!

Psst! Du har väl inte missat vårt lyxiga erbjudande? Just nu får du 6 nr av VeckoRevyn + mineralsmink från Pure Mineral för bara 199 kr! Ta del av erbjudandet här!

sara persson 640