in

Forskare jobbar med en översättare för djur (!)

prata husdjur

Skulle du vilja komma hem och mötas med ett ”hej” från ditt husdjur? Nu är vi ett steg närmare. Mer

Jag tror att alla som någon gång haft en husdjur önskat att man kunde prata med det och ha en riktig konversation. Eller, egentligen har nog alla drömt om att kunna prata med djur – oavsett om man haft husdjur själv eller inte.

Tack vare teknik kan vi nu vara närmare än någonsin att kunna förstå våra mjuka, håriga vänner. Enligt NBC News använder nämligen forskare artificiell intelligens för att kunna ta fram en översättare för djur.

Översättaren kommer ju dock inte innebära att din fisk en dag börjar prata (och vara lika rolig) som Doris i Hitta Nemo. Det är lite mer komplicerat än så. NBC skriver att forskarna försöker lära sig hur man kan översätta djurs röster och ansiktsuttryck till något vi kan förstå. Än så länge har de analyserat präriehundar och silkesapor.

Förhoppningsvis kan detta sedan skapa en maskin som låter oss kommunicera med djur. Och vi behöver inte ens vänta särskilt länge. En djur-översättare ska kunna finnas inom ett decennium. Tänk den dagen tekniken är så utvecklad att du kommer kunna få relationsråd av din katt?! Inte för att vi kommer leva när tekniken kommit så långt (om den någonsin gör det), men det är roligt att tänka på det.