in

Hemliga tricket: Så blir du av med en låt du har fått på hjärnan

latpahjarnan

”Oppa Gangnam Style…” Finns det något värre än att få en riktigt störig låt på hjärnan? Troligtvis inte. Som tur är har forskare nu hittat lösningen på hur man blir av med efterhängsna refränger. Mer

Tricket är så enkelt som att tugga tuggumi. En studie visar nämligen att personer som tuggar tuggummi efter att de hört en låt tänker på låten mer sällan än de som inte tuggar, skriver Elite Daily.

Studien är gjord vid University of Reading i England och för att få fram resultatet lät forskarna 98 personer lyssna på ”Play Hard” av David Guetta och ”Payphone” med Maroon 5. Efteråt fick deltagarna sitta i tystnad i tre minuter och blev uppmanade att trycka på en knapp varje gång de tänkte på låten de just hört. Samtidigt skulle de antingen tugga tuggummi, trumma med fingrarna eller göra ingenting alls. Resultatet visade att de som tuggade tuggummi tänkte klart minst på låten.

Anledningen till att en melodi inte tycks sätta sig lika lätt på hjärnan hos någon som tuggar tuggummi tror forskarna beror på att hjärnan inte kan fokusera lika mycket på låten om den samtidigt måste fokusera på tuggandet.