in

Forskare har kommit fram till varför vissa är vänsterhänta

vansterhant

Leftie eller righty? Om du är vänsterhänt vill du garanterat läsa det här! Mer

Det är fortfarande ganska oklart om hur många i världen som är vänsterhänta. Sedan många år tillbaka är det vanligt att säga siffran 1 av 10 i sammanhanget, men det har inte gjorts några större studier som kan visa på att siffran verkligen stämmer. En sak som är säker är i alla fall att det finns en massa lefties där ute, och nu tror forskare att man kommit fram till varför vissa är vänsterhänta. Det har att göra med din kropp och din utveckling, men tydligen har hjärnan ingen påverkan.

På 90-talet kom man i studier fram till att äldre mammor, definierade som kvinnor som var gravida vid 40 års ålder och uppåt, var dubbelt så troliga att få ett barn som var vänsterhänt. Kvinnor som födde medan de var i åldrarna 30 till 35 var 25 procents mer troliga att föda ett barn som var vänsterhänt.

Men, förutom vad som verkar vara ålder på mamman om vi ska tro den studien, finns det en annan faktor som spelar in i om någon blir en leftie eller inte.

LÄS OCKSÅ: 17 saker bara vi som är vänsterhänta förstår

Forskare har nu kollat mer på ryggmärgen efter ledtrådar på vad som gör att man favoriserar en hand framför den andra. Forskarna Judith Schmitz, Sebastian Ocklenburg och Onur Gunturkun gjorde en studie där de påpekade betydelsen av genuttryck i ryggmärgen.

”Hos människor har det asymmetriska genuttrycket hos ett fosters hjärnbark föreslagits som den molekylära grunden i vilken hand som blir den dominerande. Men, foster visar redan betydande asymmetri i armrörelser innan den primära motoriska barken funktionellt länkas ihop med ryggmärgen. Vilket gör det mer troligt att ryggradens genuttryck formar den molekylära grunden i vilken hand som blir den dominerande”, skriver de i studien.

I stuiden skriver man att även om den primära motoriska barken inte är länkad än till ryggmärgen när fostret är runt 15 veckor gammalt, så har bebisen redan ”valt” en dominerande hand då. Så detta gäller såklart alla högerhänta också.

Visst är människokroppen så himla cool?!

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

prenerbjudande happy jankell

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram snap folj oss