in

Forskare: Folk som pratar med sig själva är smarta

Tjej pratar med sig själv
weheartit.com

”Mobil, plånbok, nycklar” eller ”Springskor, sportbehå, byxor, linne, strumpor”. När jag ska iväg någonstans och vill vara säker på att jag har med mig allt jag behöver brukar jag räkna upp sakerna högt. Och att prata med sig själv är inte alls ett tecken på att man är lite rubbad – det är faktiskt ett smart drag! Det var väl det jag visste 😉 Mer

Enligt forskare kan det vara riktigt effektivt att säga saker högt för sig själv. I en amerikansk studie fick ett antal personer se 20 olika bilder och blev ombedda att hålla utkik efter en speciell bild, till exempel en som visade en banan. Hälften av personerna skulle upprepa för sig själva vad de tittade efter, medan övriga skulle vara helt tysta, skriver Livescience.com.

Forskarna upptäckte då att de som pratade med sig själva hittade rätt bild snabbare, ungefär 50–100 millisekunder innan den tysta gruppen.

– Språket är inte bara ett system för kommunikation, utan kan också förbättra tänkandet och öka perceptionen (alltså hur vi tar emot, bearbetar och tolkar sinnesintryck, reds anm), säger Gary Lupyan, kognititiv psykolog vid universitetet i Wisconsin-Madison, till Livescience.com.

[adSpace placement=”auto”]

Han är en av forskarna som gjorde undersökningen. Ett annat experiment gjordes också för att ta reda på hur människan påverkas av att pratandet. I det fick deltagarna se bilder på olika varor som de sedan skulle hitta i en virtuell matbutik så snabbt som möjligt.

Här visade det sig dock att personerna som sa högt vad de letade efter bara hittade varan snabbare när det handlade om en vara som de redan kände till väl. Till exempel hittade de ”cola” snabbt medan ett särskilt deodorantmärke tog längre tid.

– Att prata med sig själv hjälper inte alltid. Om du inte riktigt vet hur objektet ser ut har pratandet ingen effekt eller kan till och med sakta ner dig. Å andra sidan, när du vet att bananer är gula och har en särskild form, kan du genom att säga ”banan” aktivera de visuella egenskaperna i hjärnan som hjälper dig att hitta den, säger Gary Lupyan.

Bara att babbla på alltså! 🙂

Vill du se mer sånt här? Gilla Veckorevyn på Facebook så missar du inget.

Byline_Lisa