in

Forskare: Ert KK-förhållande behöver inte betyda slutet för vänskapen

benefits dragare3

Har du oroat dig över hur relationen med ditt kk skulle bli om ni faktiskt slutade ligga med varandra? Forskningen talar för att du kan vara lugn. Mer

Sexforskaren Justin Lehmiller fick en fråga på sin sajt om hur troligt det är att kunna fortsätta vara kompis med sin kk, om det första k:et skulle försvinna. Han menar att det finns forskning som styrker att det skulle kunna gå alldeles utmärkt att gå tillbaka till en vanlig kompisrelation.

En studie publicerad i Archives of Sexual Behavior visade att de flesta behåller sin vänskap på en eller annan nivå efter att de slutat ligga med varandra. Studien gjordes på 308 studenter som avslutat en kk-relation som inte gick vidare åt det romantiska hållet. De allra flesta var fortfarande vänner med sin gamla kk. Det var bara 18,5 procent som inte alls var vänner längre. Dock var det vanligare att vänskapen inte förblev lika stark som innan.

Justin Lehmiller undersökte det hela ytterligare, genom att följa par i en kk-relation under ett år. Det han kunde konstatera var att ju mer paret kommunicerade under hela processen, desto större chans var det att vänskapen var bibehållen, eller rent av starkare för vissa efteråt.

Summan av hans forsknig är egentligen: ju tidigare man pratar om förväntningarna på relationen, och ju oftare man stämmer av att båda parterna fortfarande är okej med situationen – desto bättre är förutsättningarna för att behålla en vän, med eller utan ”benefits” ?.