in

Forskare: Därför vill du bita i det du tycker är gulligt

Cute agression

När vi ser en bebis, en söt kattunge eller rent av vår partner så känner vi det alla ibland. Vi vill BITAS! Är vi helt galna? Nä, inte alls – menar forskarna. Mer

”Jag vill bara äta upp dig!” är en känsla vi knappt kan motstå. Samtidigt har vi nog alla funderat på varför vi känner något så galet inför något vi tycker är så gulligt? Förklaringen kallas ”Cute Aggression”.

Vid Yales Universitet har två psykologer kikat närmre på ämnet. Först gjorde man en onlinestudie där 109 deltagare fick se bilder i kategorierna ”roliga”, ”neutrala” och ”söta djur”. Det visade sig att de söta bilderna fick deltagarna att i störst utsträckning ”tappa självkontrollen” och utbrista saker som ”Jag vill nyyyypa den!”.

Vid nästa tillfälle fick 120 deltagare hålla i bubbelplast medan de såg på liknande bilder. När man såg de söta bilderna så poppade fler deltagare bubblorna i plasten än vid andra typer av bilder. Alltså verkar både den verbala och fysiska självkontrollen delvis förloras av söthet. Men varför?

– Det här kan vara ett sätt för människor att nå emotionell jämvikt. Det verkar hända när människor blir överväldigade av starka positiva känslor, och de som gör så här verkar återhämta sig bättre från de starka känslorna, säger Oriana Aragon vid Yale till Psychological Science.

Vi är alltså helt normala som känner så här. Phew.