in

Forskare: Alla personer med blå ögon är släkt med varandra

blaogd

Har du blå ögon? Då har din släkt just blivit betydligt större. I alla fall om man ska tro en ny dansk studie som menar att alla blåögda härstammar från en och samma förfader.

Mer

Det är forskare vid Köpenhamns universitet som har gjort studien. Forskarna har analyserat DNA från 800 blåögda personer från olika delar av världen. Resultatet visar att 99,5 procent av personerna har samma mutation i den gen som styr ögonfärgen.

– Detta tycker jag starkt tyder på att det måste ha varit en enda gemensam förfader till alla dessa människor, säger professor Hans Eiberg som har gjort studien tillsammans med sina kollegor, skriver The Independent.

Forskarna vet inte om förfadern var en man eller en kvinna, men tror sig veta att hen levde vid Svarta havet för omkring 10 000 år sedan.

– Ursprungligen hade vi alla bruna ögon. Men en genetisk mutation som påverkade OCA2-genen (som styr ögats färg, reds.anm) i våra kromosomer skapade en förändring som bokstavligt talat stängde av funktionen att producera bruna ögon, säger Hans Eiberg.

sara persson 640