in

Floras & Fridas bästa tips för alla bloggare och poddnybörjare – 4 steg och 4 hacks

frida flora

Superduon Flora Wiström, bloggare och författare, och Frida Vega Salomonsson, fotograf och bloggare, är poddproffs – och här delar de med sig av sina absolut bästa poddtips! Mer

Podcasten Flora & Frida har en lyssnarskara som skulle kunna fylla Globen några gånger. Bakom podden står Flora Wiström och Frida Vega Salomonsson. Här avhandlas allt som rör unga: både vardagligheter och ytligheter, men även ämnen som bränns. Sådant som man vanligtvis “frågar åt en kompis” eller funderar kring i tysthet avhandlas öppet i podden – lika självklart som vilket ämne som helst.

Det kan handla om fittproblem som vestibulit och svamp, när sex gör ont eller känns påtvingat, akne som aldrig går över, vem som drar det största emotionella lasset i kärleksrelationer, ångest och hur totalt trasig man kan vara när ett långt förhållande tar slut.

fridaflora

Har du någon gång tänkt att starta podd vore kul? Här kommer de bästa tipsen från Flora och Frida!

 1. Fria ramar

  Trots att podcasts är relativt nytt så har många poddar samma form. Kom ihåg att en podd kan vara precis hur som helst, bara det kan läggas in i en ljudfil och laddas upp. Ditt avsnitt kan vara en tretimmars musikal eller en fem minuter kort faktaruta. Du bestämmer.

 2. Ljudet

  Det är en mardröm att lyssna på poddar som spelas in i ett sterilt och kalt rum där ljudet studsar. Om man inte har tillgång till en anpassad studio så kan man enkelt fixa bra ljud hemma. Knepet stavas textiler eller små utrymmen. Dra ett täcke över huvudet, kryp in i garderoben eller gör som Flora och Frida gjorde i begynnelsen: bygg en koja med täcken och kuddar under köksbordet.

 3. Korta avsnitt

  Att spela in flera timmars material och sedan klippa ner det till en halvtimme är rätt svettigt och väldigt tidskrävande. Börja med att göra kortare avsnitt på en kvart eller halvtimme för att bli varm i kläderna.

 4. Planera

  Även om många större poddare låter som att de precis satt sig ner i en soffa och bara har ett “skönt snack” så är avsnitten ofta välplanerade. Du behöver inte ha ett färdigt manus, men det kan vara smart att fundera lite kring saker du vill prata om på förhand.

Känns det som att bloggande är mer din grej? Frukta icke! Flora och Frida är nämligen experter på det också. Här kommer deras bästa tips för en bloggkarriär!

 1. Nischa dig

  Fundera kring vad som gör dig speciell. Jobbar du på ett knäppt jobb? Låt läsaren följa med i din vardag. Är du fett bra på att laga vegomat? Lägg upp dina recept. Fundera kring vad just du är bra på och formulera det i din presentationstext.

 2. Frihet

  Precis som i poddvärlden så är bloggandet något som du kan forma helt själv. Vill du lägga upp ljudfiler, gifar, filmklipp eller bara länka vidare till artiklar du gillar? Gör inte som alla andra utan skapa din egen form. Det är då det blir mest intressant.

 3. Kontinuitet

  Sätt upp ett mål för dig själv. Ska du blogga två gånger i veckan, varannan dag eller två gånger per dag? Meddela dina läsare och försök hålla dig till detta. Många tröttnar om de märker att bloggaren inte verkar peppad.

 4. Håll jämn kvalitet

  Lägg upp bilder med samma mått (det ser ofta spretigt och oroligt ut om en bild är i fullbredd medan en annan bild har luft runt omkring sig) och skriv på ett sätt som fångar läsaren. Ofta behöver du inte krångla till det så mycket, utan det är roligt med en vardaglig ton som ger plats för din härliga jargong. Men se till att bilder och text är genomarbetade innan du trycker på publicera-knappen.

4 poddar som Flora och Frida gillar

En varg söker sin podd 
En snackig podd om kultur, konst och livet med genierna Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

 

Mystery Show
Mystery Show är en podd som löser olika mysterium. Programledaren Starlee Kine löser olika personers mysterium, mysterier de inte kan lösa själva. Favoritavsnitten är de om Britney Spears och Jake Gyllenhaal. En tjej skriver en bok som totalt floppar, den säljer inte alls, inte överhuvudtaget. Men en dag får hon syn på en paparazzibild på Britney Spears, där hon håller i hennes bok. Hur fick Britney tag på hennes bok?

 

Stil i P1
En podd om mode och stil. Porrestetik, Adidas, kvalitet, Givenchy, Britney Spears, tatueringar, grunge och pr-byråer.


The Memory Palace 

Den här är så otroligt charmig, korta och överraskande historier från förr. Ibland hjärtskärande, ibland hysteriska, ibland nagelbitande spännande men alltid lika bra. Varje avsnitt är under tio minuter och jag rekommenderar tex Episode 64 – The 7th Story och Episode 60 – 400,000 Stars.