in

Fem frågor att besvara innan du ska köpa hund

hund
Bildkälla: Victor Grabarczyk/Unsplash

Funderar du på att köpa hund? Här kommer fem viktiga frågor som är viktiga att besvara innan man tar steget. Mer

Ibland känns det som att alla har hund och man vill ju så gärna ha en liten fyrbent vän själv. Men som hundägare måste man vara beredd på veterinärbesök, nattliga utflykter och många timmars promenader varje vecka. Innan du fattar beslutet att faktiskt skaffa en hund, så bör du ta dig en tankeställare kring följande:

Har du tid att ta hand om en hund?

En vuxen hund som är van vid att vara ensam måste komma ut och rastas var femte timme. Men yngre hundar behöver komma ut betydligt mer än så och klarar inte att vara ensamma överhuvudtaget. Har du tid till det första perioden med en liten valp? Kan du gå hem på luncherna eller ta med dig hunden till jobbet när den blir äldre? Vem tar hand om vovven när du åker på semester?

Har du möjlighet att rasta hunden?

Större hundar kräver mycket motion, har du möjlighet att ge den all rastning som krävs? Det kan handla om flera timmar per dag. Räcker pengarna till allt som kommer med en extra familjemedlem?

Varför vill du skaffa hund?

Fundera på syftet med hunden. Det finns så många hundraser och alla är speciella på sitt eget vis. Gå inte efter utseende utan fundera på vad rasen är avsedd för. Många raser har jakt i sig och behöver den stimulansen. Alla raser har olika karaktärsdrag, behov och utmaningar så det är viktigt att din hund matchar din livsstil så du kan ge den de bästa förutsättningarna.

Hur ser ditt liv med hund ut om femton år?

En hund kan bli 15 år, hur ser din situation ut som så många år? Hur ser den ut de kommande åren? Fråga dig själv om du kommer vilja och orka ta hand om den varje dag under en väldigt lång period. Fundera kring hur din bostads-, arbets-, och familjesituation kommer se ut.

Vilken hund passar just dig?

En valp behöver non stop assistans och omsorg. En vuxen hund kan komma med problem men är i övrigt mycket lättare att ta hand om. Håll alltid en god dialog med uppfödaren och se till att köpa en hund ifrån en seriös uppfödare.