in

Facebook uppdaterar gillaknappen – nu kan du älska eller gråta över vännernas inlägg

facebook utvald

Facebooks användare har länge velat uttrycka sig med något mer än gillaknappen. Nu har deras önskan slagit in och från och med idag finns det sex olika symboler att välja bland när vi vill kommentera ett inlägg. Mer

Har du också tröttnat på Facebooks gillaknapp? Du är inte ensam, men under dagen kommer alla svenska användare att kunna uttrycka fler känslor kring inläggen på communityn. Idag lanseras nämligen fem nya symboler som kompletterar den blåvita tummen! Hurraaa!

Genom att peka på gillaknappen kan du nu, förutom att göra tummen upp, älska med ett hjärta eller uttrycka dig med fyra olika emojis. Vad sägs om att skratta, förvånas, gråta en skvätt eller bli riktigt arg över något din kompis skrivit?

Facebook

Tidigare har det ibland känts lite fel att göra en klassisk tummen upp till ett inlägg som handlat om sjukdom eller motgångar, men nu går det att visa sitt deltagande genom att istället trycka på den ledsna gubben eller den arga emojin.

– Vi har verkligen försökt förstå vad människor vill kommunicera ut på Facebook just nu, och hur vi kan göra det lättare för dem, säger Tom Alison, utvecklingschef för Facebooks nyhetsflöde, till USA Today.

[adSpace]

Många av Facebooks användare har länge efterlyst en tummen ned-knapp, men den lyser fortfarande med sin frånvaro. Detta beror på att den lätt kan användas för att trycka ned eller mobba andra. Istället får vi hålla till godo med de nya figurerna.

Facebook nya emojis

I mer än ett år har Facebook tagit hjälp av marknadsundersökningar och fokusgrupper för att ta reda på vad användarna vill ha, och de sex olika valen ska fungera i hela världen.

Det är tveksamt om det  kommer att finnas fler uttryckssymboler så småningom.

– Vi har velat försäkra oss om att produkten är enkel och lättförståelig. Ju fler reaktioner vi lägger till, desto mer komplicerat blir det, förklarar Tom Alison.

[adSpace]

Facebook används av över 1,5 miljarder människor, så det har varit en utmaning att hitta emojis som passar överallt.

– Det här är inte slutgiltigt. Varje gång vi lanserar någonting globalt lär vi oss mycket och förbättrar produkten. Vi lyssnar på responsen från alla användare, tillägger Tom Alison.

Redan i oktober fick Irland och Spanien möjlighet att prova de nya symbolerna. Efter en tid fick även användarna i Chile, Filippinerna, Portugal och Colombia tillgång till nyheten. Och idag har de alltså nått Sverige. Like på det!

Vill du se mer sånt här? Gör som 40 000 andra och följ VeckoRevyn på Facebook så missar du inget!