in

Experten: därför fryser du alltid om händerna

frysa om hander

Vinter = megakallt. Och om du alltid fryser om händerna har du säkert redan köpt på dig några nya vantar i år, men varför fryser du om händerna då? En expert har svaret! Mer

Är du den som alltid behöver gå med dubbla vantar på dig så fort temperaturen börjar närma sig noll-strecket, och som går runt med raggsockar ända till april hemma? Om du alltid fryser om dina fingrar och tår kanske du gärna skyller på ”dålig blodcirkulation”, men sorry to break it to you. Det har troligtvis inte alls med det att göra.

Professor Mark Whiteley, expert på kroppens kärl, säger att i de flesta fall där personer fryser om fingrar och tår så flyter faktiskt blodet i artärerna väldigt bra.

– Många människor använder felaktigt termen ”dålig blodcirkulationen” när de klagar på att ofta ha kalla händer och tår, särskilt under de kalla vintermånaderna. Vad som egentligen händer är att kärlen som transporterar varmt blod till yttersta punkterna, som tår, öron, näsa och fingrar är väldigt känsliga mot kyla och de får kramper. Därför är det inte problem med cirkulationen, utan det är faktiskt ett problem med mikrocirkulationen, de minsta kärlen i kroppen, säger han till Cosmopolitan UK.

Dålig cirkulation sker när artärerna är blockerade eller smala, och begränsar blodflödet genom kärlen. Detta orsakas ofta av vanor i en livsstil och kan påverkas av till exempel rökning, högt blodtryck, diabetes och hög ålder.

Så vad orkar då nedsatt mikrocirkulation?

– Många människor som lider av det här problemet är väldigt smala, och därför förlorar de snabbare värme under vintern. Andra kan uppleva problem med kalla händer och fötter på grund av deras metabolism arbetar långsamt. Särskilt om de till exempel har dålig sköldkörtelfunktion eller tar droger som som orsakar dåligt flöde i de små kärlen, säger professor Whiteley.

frysa

 

Det enklaste sättet att lindra nedsatt mikrocirkulation? Ja, det kan ju låta självklart. Men det är faktiskt att klä på sig ordentligt, särskilt om problemet är återkommande.

– Om du bär tillräckligt varma kläder kommer du inte förlora kroppsvärme, så dina fingrar och tår kommer hålla sig varma. Men, om du bär ineffektiva lager som inte håller värmen kommer du börja förlora värme. Och när din temperatur börjar sjunka kommer din kropp anstränga sig för att hålla värmen i mitten, berättar professor Whiteley.

Om du ofta är kall om händer och tår är det alltså bara att ta på sig ett, eller två, lager varma kläder till!