in

Så fixar du det perfekta parkhänget – 15 tips på roliga utomhuslekar

parklekardragare
Foto: Ben Duchac/Unsplash

Det börjar bli varmare i luften och vi kan äntligen ses utomhus utan att förfrysa. Men vad ska man göra? Vi har samlat 15 roliga utomhuslekar för vuxna! Mer

Sommarvärmen är äntligen här och vi kan ses utomhus och ha picknick i parken igen. Och i takt med att restriktionerna börjar lättas upp kan vi hoppas på att det snart blir okej att anordna mindre tillställningar utomhus. Men har du införskaffat allt du behöver, som till exempel en stor picknickfilt? Och har du koll på vilka lekar ni ska leka? Vi hjälper dig!

15 tips på enkla utelekar och festlekar för vuxna

Ibland kan det vara svårt att komma på kul lekar att roa sig med utomhus, så här kommer 15 tips!

1. Spela kubb i parken

kubb2

Älska det eller hata det – ingen sommar utan kubb! Det här setet är från Ellos och kommer i en fin nätpåse. Läs mer och köp här.

2. Spela Mölkky / Nummerkubb

Trött på kubb? Spela Mölkky istället! Ställ upp käglorna i samma formation som på bilden nedan. Låt sedan den första spelaren ”spränga” genom att kasta kastkäglan mot formationen. Får du ner en kägla så får du det antal i poäng som står på käglan. Får du ner två eller fler så får man poäng i antal som slagits ner. Ställ sedan upp käglorna där de ligger och det är nästa spelares tur. Först till exakt 50 poäng vinner, men se till att du inte hamnar över 50 poäng – då ramlar du ner till 25 poäng igen och får arbeta dig upp på nytt!

molkky

Det här setet går att köpa på Åhléns. Läs mer och köp här.

3. Musikquiz med covers på andra språk

Är ett vanligt musikquiz för enkelt för dig? Öka svårighetsgraden ett par snäpp genom att tävla i musikquiz med covers på andra språk. Om ingen i gänget kan finska, finns det exempelvis finska covers på kända låtar av bandet Eläkeläiset. Vill du också ha med facit på vilken låt som är rätt finns det flera spellistor med detta fixat – sök bara på ”Musikquiz finska covers”.

4. Quiz: Gissa Netflix-introt

Är du mer än serienörd än en musiknörd? Utmana dina vänner i vem som känner igen flest Netflix-intron!

5. Dryckeslek: Pekleken

En klassiker på fester! Någon ställer frågan ”Vem är mest trolig att…” och säger efter det ett påstående. Deltagarnas uppgift blir att peka på den person man tycker att påståendet bäst stämmer in på. Den med flest fingrar riktade mot sig ska dricka. Här är 60 perfekta frågor till pekleken!

6. ”Jag har aldrig”

En till dryckeslek som blivit en klassiker! Leken går ut på att någon säger ett påstående som börjar med ”Jag har aldrig…” och sedan säger något man aldrig har gjort. De i gänget som HAR gjort detta får då dricka en klunk. Denna lek brukar ofta leda till många följdfrågor och roliga historier!

7. ”Det här visste ni inte om mig”

Be alla i gänget skicka in en hemlig och rolig fakta som få vet om personen. När ni sedan ses kan ni dela in er i lag och en domare läser upp all fakta så får lagen försöka gissa vem som har gjort vad. Perfekt lek då ni vill lära känna varandra!

8. Beer pong

beer pong

Så länge det inte är storm ute går det jättebra att spela beer pong utomhus! Allt du behöver är pappersmuggar och pingisbollar. Börjar det bli mörkt ute? Testa dessa beer pong glas som lyser i mörkret! Läs mer och köp här.

9. Frisbee-golf på bana

Frisbee-golf (eller Discgolf) funkar som vanlig golf – fast med frisbees! Det finns många parker runtom i Sverige där det finns färdiga banor med korgar för frisbee-golf. Allt ni behöver är varsin frisbee och ett block för att skriva upp er poäng. Kolla in kartan här för att hitta din närmsta Frisbee-golfbana!

10. Frisbee-golf hemma

frisbeegolf

Har du inte möjlighet att ta dig till någon frisbee-golfbana? Beställ hem ett kit och spela hemma i trädgården eller i en närliggande park. Set med 1 korg och 8 frisbees från Partykungen. Läs mer och köp här.

11. Galenpanna

Alla i gänget skriver ner namnet på en känd person eller karaktär, gärna på en post-it lapp. Sedan skickar man vidare lappen till personen som sitter på sin högra sida. Sedan fäster man lappen i pannan så alla kan se vad det står, men man får inte läsa på sin egen lapp! Därefter går man laget runt och ställer frågor till varandra som man bara får svara ”ja” eller ”nej” på. När du listat ut vem du är, gissa på ett namn. Men du får bara gissa på ett namn 3 gånger, annars åker du ut!

12. Boule

boule

Boule går ut på att man ska kasta sina klot så nära som möjligt intill målkulan. Spelarna får poäng för de klot det egna laget har placerat närmare målkulan än motståndarens bästa klot. Det här setet innehåller 6 metallklot, en målkula och ett måttband – alltihopa i en smidig svart väska med handtag. Setet går att hitta hos Partykungen. Läs mer och köp här.

13. Snurra flaskan

Alla deltagare sätter sig i en ring med en flaska i mitten. Sedan snurrar en deltagare på flaskan och den flaskan stannar på måste utföra en uppgift. När uppgiften är slutförd är det deltagarens tur att snurra flaskan.

14. Sanning eller konsekvens

Antingen använder man sig av Snurra flaskan (som beskrivs ovanför) eller så går man laget runt och ställer frågan ”sanning eller konsekvens” till valfri person. Väljer man sanning får man en fråga som man måste svara ärligt på. Får man konsekvens får man istället en uppgift.

15. Yatzy XL

stortyatzy

Tappar du bort de små tärningarna när du försöker spela Yatzy på picknick-filten? Investera i ett trädgårds-Yatzy och du behöver aldrig tappa bort tärningarna igen – de är nämligen jättestora! Block och förpackning med handtag medföljer i det här setet från Partykungen. Läs mer och köp här.

3 saker du behöver till det ultimata utomhushänget

För att utomhushänget ska bli så bra som möjligt finns det några saker som kan vara värda att investera i. Här är tre tips!

Picknickkorg / kylväska

picknick korg

Kombinerad picknickkorg och kylväska – perfekt när du vill ta med dig en dryck och hålla den kall. Den här har ett yttertyg i linne och kommer från Sagaform. Läs mer och köp här.

Picknickfilt med handtag

picknickfilt

Unna dig själv en ny, fin picknickfilt som går att rulla ihop och ta med sig enkelt. Den här filten kommer från Åhléns. Läs mer och köp här.

Okrossbara vinglas

okrossbaravinglas

Vill du dricka ur något lyxigare än pappersmuggar men inte riskera att krossa dina glas? Investera i dessa okrossbara vinglas i återvinningsbar, miljövänlig plast. De är även repfria och kommer från Koziol, här i ett 6-pack. Läs mer och köp här.