in

En fjärdedel av världens befolkning vill inte att kvinnor ska jobba

jobba dragare

En ny undersökning visar att en fjärdedel (!) av världens befolkning inte vill att kvinnor ska jobba. Det är helt sjuka siffror. Mer

En stor undersökning från Gallup-International Labour Organization visar att en fjärdedel av världens befolkning föredrar att kvinnor stannar hemma istället för att utföra betalt arbete. Undersökningen omfattade 149 000 vuxna i 142 länder och innehöll frågor om utmaningar, möjligheter, diskriminering och kvinnors ekonomiska bidrag till hemmet, rapporterar Refinery29.

Undersökningen gjordes under 2016 och släpptes förra veckan på den åttonde mars, Internationella kvinnodagen, och ska vara representativ för mer är 99 procent av jordens befolkning.

För anställnings-frågan fick de manliga deltagarna tre val:

Skulle du föredra…

1) …att kvinnor i din familj arbetade på betalda jobb?
2) …att de stannade hemma och tog hand om din familj och hushållsarbetet?
3) …att de gjorde båda?

De kvinnliga deltagarna fick samma tre frågor, men med referens till sig själva.

29% av männen sa att de tyckte att kvinnor skulle stanna hemma, medan bara 28% tyckte att kvinnor skulle arbeta på betalda jobb. Bland kvinnor var siffrorna liknande, 27% föredrog att stanna hemma medan 29% ville jobba utanför hemmet. 40% av kvinnorna och 38% av männen föredrog att kvinnor gjorde båda. Och eftersom kvinnor fortfarande drar det mesta lasset av hushållsarbete hemma är de siffrorna inte så förvånande, tyvärr.

Undersökningen visade att det fanns skillnader beroende på var i världen man befinner sig. Nästan hälften av männen i Nordafrika och Arabvärlden föredrog att kvinnor stannade hemma, medan siffran var 21% bland män som bodde i Nordamerika. Siffran var bäst bland män i norra, södra och västra Europa då 12% ville att kvinnor skulle stanna hemma.

Undersökningen visade också verkligen hur mycket normer vad gäller familj och kultur kan hålla kvinnor tillbaka. 36% av kvinnor som bor i ”hushåll där det inte är accepterat för kvinnor att jobba utanför hemmet” vill gå till ett arbete, och av de mer än hälften av alla kvinnor världen över som inte jobbar just nu önskar 58% att de jobbade.

När kvinnor blev frågade om dina största jobb-relaterade utmaningar var svaret oftast att det var svårt att balansera jobb och familjen, följt av barnomsorg värd att lägga pengar på, då det ofta är väldigt dyrt. Där kunde man dock se att kvinnor i utvecklade länder oftast svarade att att lika lön var ett problem medan kvinnor i utvecklingsländer svarade att de fick utstå orättvis behandling, mobbning och trakasserier på arbetsplatsen.

Du kan hitta hela undersökningen HÄR.

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss