in

Emma lurades till toppless-bilder av ”modellagentur” – nu vill hon varna andra

emma stor11

Emma Berglund, 18, fick ett mejl från en man som uppgav att han kom från en modellagentur. Efter ett Skype-möte, där Emma visat sig i bikini och toppless, hotades hon sedan med att bilderna som mannen printscreenat skulle läggas upp på porrsajter. Nu vill hon varna andra. Mer

Emma Berglund berättar att ”modellagenturen” hade hittat henne på Instagram och ville ha henne som omslagsmodell och för ett bikinijobb inne i en modetidning. Emma skriver i sin blogg att hon ofta får fejkmejl och trodde att detta också var en bluff. Men när hon läste mejlet igen fick hon ändå känslan av att det var på riktigt. Emma bestämde sig för att kolla upp alla uppgifter hon kunde innan hon tog kontakt. Allt verkade autentiskt, och hon bestämde möte över Skype med mannen som mejlat henne. Han ville se henne i bikini samt toppless, och enligt källor på nätet som Emma kollat upp, verkade det vara en vanlig procedur med tanke på att agenturen ville att hon skulle plåtas i bikini. När samtalet var slut skickades sedan flera printscreens från videon till Emma där mannen hotade att skicka bilderna till Emmas anhöriga samt lägga upp dem på erotiska sajter om hon inte betalade honom.

– Jag fick en panikångestattack. De personer som var med mig sa sedan när jag lugnat mig att jag skulle ringa polisen direkt, berättar Emma.

Tycker det är viktigt att anmäla

För Emma var det självklart, och viktigt, att anmäla händelsen – både för sin egen och andras skull.

– Jag vill verkligen trycka på att alla ska våga ringa polisen när något sådant här inträffar. Och att alla ska komma ihåg att det aldrig, aldrig är offrets fel. Jag tycker också att man ska prata med sina nära och kära, det tror jag är bra för psyket.

Emma berättar att hon är tacksam för kvinnan hon fick prata med som satt i växeln och tog emot hennes anmälan, då hon upplevde att hon togs på allvar direkt. Emma tycker att man ofta får höra mycket negativt om polisen, särskilt när det gäller brott mot unga kvinnor, och har därför blivit positivt överraskad av de poliser hon varit i kontakt med sedan anmälan gjordes.

– Alla har varit professionella och brytt sig på riktigt. Jag är jättetacksam för det, säger hon.

Emma har inte riktigt landat i allt som hänt än, men för henne är det viktigt att inte gräva ner sig i det – då vinner mannen som lurade henne. Hon säger också att hon tror att det är svårt att skydda sig mot att sådant här ska hända.

– Jag gjorde mycket research, och jag pratade även om det med folk jag känner, men vi hittade ju inget suspekt. Det är också därför jag vill sprida detta, så att fler tjejer ska se detta och se det som en varning. Detta har hänt mig och det kan hända vem som helst. Jag tror också att det är en bra läkeprocess för mig själv att prata om detta.

Har mötts av positiva reaktioner

Emma är chockad över alla positiva reaktioner hon fått efter att hon skrev sitt blogginlägg.

– Jag har inte kollat några kommentarer eller reaktioner på andra ställen än mina egna sociala medier, men där har jag bara fått positiva kommentarer. Det är ju vanligt att man som ung tjej ofta får hat och höra att man får skylla sig själv, men jag har inte sett något sådant nu. Det känns som om att Sverige har kommit någonstans när det gäller detta, säger hon.

Något Emma är väldigt noga med att påpeka flera gånger är att man som offer aldrig ska lägga skulden på sig själv, och att man aldrig ska göra något man inte är bekväm med.

– Oavsett vem som vill att du ska ta av dig din bh så ska du inte göra det om du inte vill. Det spelar ingen roll om det är en president eller någon högt uppsatt på en modellagentur. Om du inte vill så ska du inte. Vi tjejer bestämmer över våra egna kroppar.