in

Efter de dåliga resultaten i Pisa-undersökningen: Nu förkortas sommarlovet

kortaresommarlov

Dåliga nyheter alla sommarälskare. Istället för tio lediga veckor på sommaren blir det bara sex stycken i fortsättningen.

– Sverige är i nuläget ett av de länder som har mest lov. Med tanke på resultaten i senaste Pisa-undersökningen måste vi förändra läroplanen, säger Scott Hermundsson på Läroplansverket.

Mer

Uppdatering: April, april… Som flera av er redan har gissat så är den här artikeln ett aprilskämt 🙂 Så ni behöver inte oroa er, sommarlovet kommer fortsätta att vara precis lika långt som vanligt!

I dag har elever i svenska skolor tio veckors lov på sommaren. Dessutom har alla också höstlov, jullov, sportlov och påsklov. Det innebär att svenska elever hör till dem som har mest lov i världen.

Men nu ska det bli ändring på det. Efter att Sverige rasade i Pisa-undersökningen (som mäter 15-åringars kunskaper i olika skolämnen) 2012 har Läroplansverket nu beslutat att sommarlovet ska kortas i ett försök att öka kunskapsnivån bland svenska elever.

– Det är inte försvarbart att ha så lång ledighet på sommaren samtidigt som vi har sådana kunskapsluckor, säger Scott Hermundsson, utredare på Läroplansverket.

För att ledigheten ska anpassas till resten av EU är det de fyra första veckorna av lovet som försvinner. Vårterminen kommer med andra ord att hålla på ända till juli.

Det är ännu inte helt klart när de nya reglerna börjar gälla, men Scott Hermundsson hoppas på att det blir redan i år.

– Vi gör allt vi kan för att förkortningen av sommarlovet ska träda i kraft redan nu under 2015, säger han.