in

Duscha på morgonen eller kvällen? Forskarna har svaret!

duschamorgonkvall

Brottas du också med frågan om du ska duscha innan du går och lägger dig eller om du kanske ska kliva upp lite tidigare och ta en morgondusch istället? Nu behöver du inte grubbla längre – amerikanska forskare har tagit reda på svaret åt dig, skriver hälsosajten Greatist. Mer

När på dygnet du ska duscha beror på dina personlighetsdrag, din livsstil och din livssituation.

Du ska duscha på morgonen om:
– Du står inför en stressig och tuff vecka.
– Du behöver lösa problem.
– Du behöver vara ditt mest kreativa jag.

Om du har ett problem att lösa behöver du kicka igång din kreativitet och din problemlösning, och då är några minuter i duschen på morgonen perfekt. Shelley Carson, som föreläser i psykologi vid Harvard University, menar nämligen att det bästa sättet att lösa problem är att låta dem marinera lite. ”Om du har ett problem som du vill lösa kreativt, men som du inte kommer någon vart med så kan du lägga det längst bak i huvudet och låta ditt undermedvetna processa det”, säger Shelley Carson. Och just duschen är enligt Shelley den bästa platsen att göra just det eftersom du när du duschar slappnar av, samtidigt som du är alert.

Du ska duscha på kvällen om:
– Du har svårt att varva ner efter dagen.
– Du har svårt att slappna av och somna.

Enligt Christopher Winter, läkare vid sömncentret på Martha Jefferson Hospital, kan en dusch på kvällen hjälpa dig att somna gott. ”Den snabba nedkylningen du får när du kliver ut ur duschen fungerar som en naturlig sömnframkallare. Så det är ett trevligt sätt att få din kropp att tro att det är läggdags”, säger han. En dusch kan också sänka dina nivåer av hormonet kortisol och därigenom få dig att slappna och bli sömning.

Psst! Du behöver inte hålla dig att duscha bara antingen morgnar eller kvällar. Enligt experterna kan det vara bra att variera duschrutinen under veckan för att maximera kreativiteten och den positiva effekten på sömnen.

sara-persson-640

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:


Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Nr5_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss