in

Du har antagligen tänt ljus fel i hela ditt liv (!)

doftljus utvald

Att tända ljus kan ju nästan vem som helst göra, eller? Nja, tydligen har vi alltid tänt ljus fel! Mer

Levande ljus är något som jag alltid tyckt varit så himla mysigt, särskilt om det är doftljus. Det känns lite extra lyxigt. Däremot har jag alltid varit riktigt dålig på att faktiskt se till att tända mina ljus på mörka kvällar – tills för några månader sedan. Då lovade jag mig själv att jag ska tända ljus några dagar i veckan, och det har jag faktiskt gjort också! Mysnivån hemma har definitivt höjts. Men, nu har jag fått reda på att jag tänder mina ljus helt fel – och det gör antagligen du med. Och det innebär att man inte får hela brinntiden ljuset har, eller maximerar doften.

Yankee Candle skriver nämligen på sin hemsida att man ska klippa veken till drygt en centimeter innan man tänder ljuset för första gången, och sedan igen innan varje gång du tänder det.

”Att hålla veken trimmad ordentligt hjälper dina ljus att brinna fullt ut och hålla längre. Specifikt ska ditt ljus veke klippas efter att det brunnit i fyra timmar. Detta ger dig en ren, jämn låga som kommer göra att ljuset brinner längre och det doftar mer”, skriver dem.

Ett inlägg delat av Yankee Candle (@yankeecandle) 6 Sep 2017 kl. 6:04 PDT

Doftmärkets Régime des Fleurs medgrundare Alia Raza håller med, och förklarar också för Vogue att tricket för att förlänga ljusets liv är att låta det brinna en viss tid första gång du använder det.

– Generellt sett när du tänder ett ljus, och speciellt första gången du tänder det, ska det brinna i två timmar eller mer beroende på hur stort ljuset är. Det innebär att hela ytan kommer brinna jämt så du inte får några gropar i ljuset.

Alltså, se till att ytan på stearinet smält på ljuset när du har det tänt första gången, så du inte har en liten stearinpool i mitten av ljuset. Så tänd dina bästa doftljus nu och ha det riktigt mysigt!