in

Du har antagligen tänt ljus fel i hela ditt liv (!)

doftljus utvald

Att tända ljus kan ju nästan vem som helst göra, eller? Nja, tydligen har vi alltid tänt ljus fel! Mer

Levande ljus är något som jag alltid tyckt varit så himla mysigt, särskilt om det är doftljus. Det känns lite extra lyxigt. Däremot har jag alltid varit riktigt dålig på att faktiskt se till att tända mina ljus på mörka kvällar – tills för några månader sedan. Då lovade jag mig själv att jag ska tända ljus några dagar i veckan, och det har jag faktiskt gjort också! Mysnivån hemma har definitivt höjts. Men, nu har jag fått reda på att jag tänder mina ljus helt fel – och det gör antagligen du med. Och det innebär att man inte får hela brinntiden ljuset har, eller maximerar doften.

Yankee Candle skriver nämligen på sin hemsida att man ska klippa veken till drygt en centimeter innan man tänder ljuset för första gången, och sedan igen innan varje gång du tänder det.

”Att hålla veken trimmad ordentligt hjälper dina ljus att brinna fullt ut och hålla längre. Specifikt ska ditt ljus veke klippas efter att det brunnit i fyra timmar. Detta ger dig en ren, jämn låga som kommer göra att ljuset brinner längre och det doftar mer”, skriver dem.

Ett inlägg delat av Yankee Candle (@yankeecandle) 6 Sep 2017 kl. 6:04 PDT

Doftmärkets Régime des Fleurs medgrundare Alia Raza håller med, och förklarar också för Vogue att tricket för att förlänga ljusets liv är att låta det brinna en viss tid första gång du använder det.

– Generellt sett när du tänder ett ljus, och speciellt första gången du tänder det, ska det brinna i två timmar eller mer beroende på hur stort ljuset är. Det innebär att hela ytan kommer brinna jämt så du inte får några gropar i ljuset.

Alltså, se till att ytan på stearinet smält på ljuset när du har det tänt första gången, så du inte har en liten stearinpool i mitten av ljuset. Så tänd dina bästa doftljus nu och ha det riktigt mysigt!

6 härliga doftljus i butik just nu

Nu när mörkret faller utomhus kan det vara mysigt att tända ett ljus eller två hemma. Här tipsar vi om sex stycken doftljus som gör hemmet både mysigare men också för det att dofta riktigt. gott

doftljus

1. Noir 89 från Victor Vaissier har en mjuk och behaglig doft av mörkt sandelträ med inslag av orientaliska kryddor. Läs mer och köp här.
2. Tabac från L:A bruket har en bas av tobak, cederträ och jordiga torra doftnoter tillsammans med sötman från jasmin, musk och citron. Läs mer och köp här.
3. Cinnamon dtick från Yankee Candle doftar precis vad den heter, nämligen kanel. Läs mer och köp här.

doftljus tips

1. Stort doftljus i glasburk från H&M med doft av mahogany. Läs mer och köp här.
2. Fireside från WoodWick doftar gott av brasved med inslag av sprakande skog och bärnsten. Läs mer och köp här.
3. Ambre Lumiere från Voluspa doftar bärnsten, vanilj och Indonesisk patchouli. Läs mer och köp här.