in

Det röker skådespelare egentligen (när de ser ut att röka cigg)

skadisar

Det är knappast ovanligt att se personer på film eller i tv-serier röka, men är det riktiga cigg de röker? Nope, i alla fall inte i USA. Mer

Det må se ut som att Don Draper röker riktigt tabaksfyllda, klassiska cigaretter i Mad Men – men så är inte fallet. USAs fackförbund för skådespelare, Screen Actors Guild (SAG), har nämligen en klausul i sina avtal där de slår fast att deras skådespelare varken får röka on set, eller utsättas för cigarettrök.

6a00d8345157c669e201b7c772e9ca970b 500wi

Men vad är det då de röker?

Jo, enligt sajten Refinery29 är det olika former av ört-cigaretter utan tobak och nikotin. De är istället fyllda av till exempel lavendel, lakritsblad eller någon annan ört eller växt.

Det verkar dock inte betyda att cigaretterna är särskilt goda, även om det låter så. Skådespelerskan Christina Ricci säger till Refinery29 att de är riktigt äckliga, och att man får extrem huvudvärk av dem, något som skådespelaren David Hoflin håller med om. Han säger också att röken är förfärlig och sticker i ögonen, där den alltid hamnar.

Så, nästa gång du ser en hunk röka på film så kan du nöjt konstatera för ditt sällskap (om du har något) att det minsann inte är riktig cigg, utan örtcigg! Typiskt bra allmänbildning!