in

Det här säger din plats i syskonskaran om ditt kärleksliv

gosa 1

Storasyskon, lillasyskon, mellanbarn- eller ensambarn? När du är född kan påverka mer än du tror! Mer

Forskning visar att vår plats i syskonskaran spelar stor roll i formandet av hur vi tänker och agerar – inte bara under barndomen utan även i vårt vuxna liv. Födelseordningen kan även vara betydande i våra romantiska relationer, och enligt studier kan det till och med ha en inverkan på vår förmåga att vara trogna och besluten om när vi ska skaffa barn.

Födelseordningen hos din partner kan även hjälpa dig att se om ni passar tillsammans. Här kommer några exempel på hur relationer, kärlek och sex sägs kunna påverkas av när i syskonskaran du är född.

Äldsta barnet

De är mer dominanta

Enligt beteendevetaren och föräldraskapsexperten Dr. Gail Gross är förstfödda pålitliga, väluppfostrade och försiktiga, och ”en mindre version av sina föräldrar.”

Eftersom de förstfödda oftast får mer ansvar hemma, som att till exempel sitta barnvakt, lär de sig att ta ansvar och ta kontroll över situationen. Som ett resultat kan de utveckla tendenser att dominera sina syskon.

[adSpace placement=”auto”]

Psykologen Dr. Kevin Lemin menar att förstfödda kan utveckla ”grävlingslika beteenden och kommer att att rivas, slåss och bitas för att få vad de vill”. De här egenskaperna kan gynna de förstfödda i karriären, men de kan bli ett problem i kärleksrelationer.

[adSpace placement=”auto”]

OBS! Inga studier visar dock en koppling mellan det dominanta beteendet och sexuell dominans.

De vill ha barn tidigare

En studie från 2001 från Florida Atlantic University visar att förstfödda tenderar att vilja skaffa sitt första barn tidigare än vad de yngre syskon ville.

Mellanbarnet

De är trognare än sina syskon

Enligt forskaren Dr. Catherine Salmon, som är expert på hur födelseordningen påverkar oss, är mellansyskon betydligt mindre benägna att vara otrogna i långa relationer. I en undersökning svarade 80 procent att det aldrig varit otrogna, jämfört med 65 procent av de förstfödda och 53 procent av de sistfödda.

De är mer öppensinniga när det kommer till sex

Dr Salmon och Katrin Schumann, som skrivit boken ”The secret power of middle children”, menar att mellanbarn inte bara är mindre dömande gällande andra personers sexuella preferenser, de är också mer villiga att prova nya saker i sängen.

De passar ihop med ”alla”

Psykologer menar att födelseordningen kan spela roll i ”romantisk kompabilitet”, det vill säga hur bra vi passar ihop med en potentiell partner. Enligt Salmon är ”mellanbarnen som blodtyp O: de passar ihop med alla”.

Yngsta barnet

De är risktagande, rebelliska och äventyrliga

Föräldrar är oftast lite mer avslappnade med deras sistfödda, vilket innebär att det yngsta barnet ofta har fått lite mer spelrum i livet. Enligt Dr Salmon och Katrin Schumann ser yngsta syskonet oftast sina äldre syskon som större, snabbare och smartare, och försöker därför sticka ut genom att vara mer rebelliska.

De är sociala charmörer

Sistfödda är ofta engagerande och tillgivna. De tenderar att vara mer bekymmerslösa, lättsamma och sällskapliga – och de gillar att få folk att skratta och de älskar att vara i centrum.

Sistfödd + sistfödd = ett kaotiskt liv?

Generellt kan de sistfödda tendera att ta mindre ansvar än sina äldre syskon. Två personer som är sist i syskonskaran har förmodligen ett kreativt och roligt förhållande, men kan också ha svårt att planera framåt och svårt att få ihop vardagen.

Enda barnet

De är lika de förstfödda… men ännu värre 🙂

Liksom förstfödda tenderar ensambarn att vara en ”miniförälder”, men till det extrema. Studier beskriver ensambarnen som ”super-perfektionister”. Men eftersom de aldrig behöver tävla med några syskon för att få sina föräldrars uppmärksamhet är de mer självsäkra, mer välartikulerade och mer ”på tå”.

De klarar sig bra själva

Ensambarn har inga problem att klara sig utan partner, eftersom de från tidig ålder lär sig att vara själva utan att känna sig ensamma.

Ensambarn + sistfödda = perfekta matchningen?

Vissa rapporter menar att den bästa kärleksmatchingen är mellan ett ensambarn och en sistfödd. Det här kan bero på att ensambarn tenderar att vara både ansvarstagande och mogna, och det verkar passa bäst till den mindre ansvarstagande sistfödde.

Källa: Bustle.com

Stämmer det här in på dig?

 

Vill du se fler såna här artiklar? Följ VeckoRevyn på Facebook så missar du inget!

mimmi-lexander-640 (1)