in

Det här är ditt ansiktsvatten EGENTLIGEN till för (hade du koll på det här?)

ansiktsvatten

Jag använder bara ansiktsvatten om jag känner mig riktigt duktig någon kväll – men det är det nog dags att ändra på nu. Om du också trott att ansiktsvatten bara är till för att få bort de sista sminkresterna ska du få lära dig något nytt! Mer

– Många tror man använder ansiktsvatten för att ta bort make up-rester. Men det använder man för att återställa hudens ph-värde efter rengöring, innan man tar på sitt serum och sin dag- eller nattkräm, säger hudterapeuten Annica Forsgren.

Om du tvättar ansiktet med vatten kan det hända att hudens naturliga skyddsbarriär rubbas, eftersom vatten har ett ph-värde på 7 och hudens ph-värde är lägre än så – alltså surare.

Genom att badda med ansiktsvatten ska alltså hudens ph-värde återställas. Dessutom får huden en bättre återfuktning, eftersom serum och dagkräm (som du ska applicera efter ansiktsvattnet) absorberas bättre av huden.

Annica Forsgren liknar huden vid en torr disktrasa – den suger inte alls upp lika bra som en fuktig disktrasa. Samma princip gäller alltså vår hud.

– Vissa använder rengöring som innehåller olika typer av syror och då är det inte nödvändigt med ansiktsvatten för att återställa hudens ph-värde. Men för ett otränat öga kan vara ganska svårt att veta sådant genom att titta på ingredienserna. Då får man fråga någon utbildad eller fråga där man handlat produkten, säger Annica Forsgren.

Vill du se mer sånt här? Gör som 40 000 andra och följ VeckoRevyn på Facebook!