in

Det finns tydligen ett bra sätt att prokrastinera på (varför har ingen sagt det tidigare?)

tips prokrastinera
Apostolos Vamvouras / Unsplash

Att prokrastinera, alltså skjuta upp, gör vi alla då och då – och kanske främst när det handlar om jobbiga och tråkiga saker. Men det finns tydligen ett smart sätt att prokrastinera på! Mer

Att spendera en timma med att titta på gulliga kattklipp på Youtube istället för att till exempel städa eller ringa det där samtalet till tandläkaren är väl något vi alla gjort någon gång. Med andra ord har vi prokrastinerat. Och att titta på kattklipp är tydligen inte ett bra sätt att göra det på.

Dr Josh Klapow är en klinisk psykolog och berättade för The Huffington Post att prokrastinering i sig själv kan användas som ett verktyg för att få gjort något. Tricket för att använda prokrastinering smart är att använda sig av det aktivt istället för passivt. Enligt Dr Klapow ska man göra en ”planerad prokrastinering”.

Fråga dig själv varför du skjuter upp någonting. Är det för att det är läskigt att ringa till tandläkaren? Eller att det kanske bara är såå tråkigt att damma?

Gör något kreativt medan du prokrastinerar

Att veta varför man skjuter upp något kan hjälpa en att komma över det. Dr Klapow föreslår att man ska sätta ett datum och en tid då man måste göra uppgiften. Och genom att prokrastinera med flit gör du ett medvetet val om hur du spenderar din tid. På så vis är det du som har makten över prokrastineringen, och inte tvärt om.

– Om du planerar din prokrastinering med en ärlig förståelse för varför du skjuter upp det du måste göra och en realistisk, exakt dag och tid för att göra den, kan du enkelt njuta av tiden du ger dig själv där emellan, säger Dr Klapow.

Vad du gör med den tiden är ju upp till dig, men Dr Klapow råder en till att göra något kreativt.

– Kanske kan du fixa med blommorna i trädgården, rita eller skriva lite.

Genom att göra något kreativt när du prokrastinerar mår din hjärna bra plus att du förnyar din energi.