in

Det här personlighetsdraget gör det mer troligt att säga vita lögner

vit logn dragare

Vita lögner har vi alla sagt ibland, och det kanske inte är en så dålig grej ändå. Mer

Att säga en vit lögn till en vän för att inte såra hen i onödan har nog hänt mer än en gång för de flesta, men kan inte vita lögner vara lika dåliga som ”vanliga lögner”? Nja, inte direkt.

Den tekniska termen för vita lögner är prosocialt bedrägeri, vilket låter illa, vi vet. Studier visar dock att människor generellt sett säger vita sägner flera gånger varje dag för att undvika konfrontationer eller bibehålla trevliga förhållanden, skriver Hellogiggles.

I en studie som publicerats i Journal of Experimental Psychology: General skriver man att det finns två olika sorter av vita lögner. En för att förhindra emotionell skada och en som främjar ett positivt utfall för folk runt en.

Och karaktärsdraget många har som säger vita lögner? Medlidande. De som har medlidande för andra tenderar att säga fler vita lögner för att de inte vill såra andras känslor.

Man ska däremot inte säga fler vita lögner för att bli eller verka mer medlidsam dock. Även vita lögner kan slå fel och såra om man inte tänker efter en extra gång.

Forskarna i studien rekommenderar att du är ärlig och snäll när du kan, och inte är manipulerande på något sätt. Däremot är det helt okej att säga vita lögner så länge de inte har några långvariga konsekvenser.