in

Här är anledningen till varför du INTE ska bädda sängen

badda sang

Brukar andra klaga på din obäddade säng? Säg åt dem att läsa det här! 😉 Mer

Att bädda eller inte bädda sängen, det är frågan. För mig handlar det om prioritering och jag ligger hellre fem minuter längre UNDER täcket än viker det snyggt.

Och därför gjorde den här artikeln mig lite extra nöjd. Det finns nämligen vetenskapliga bevis för att en bäddad säng inte alltid är det bästa. Varför? Jo, i en vanlig säng finns cirka 1,5 miljoner kvalster som lever och frodas i lakanen. Kvalster livnär sig på hudceller och behöver en varm och fuktig miljö för att överleva och trivas. När vi sover svettas vi mycket, ibland upp till en liter, och svett och värme skapar en perfekt miljö för kvalster som då förökar sig som kaniner.

Om du inte lämnar sängen obäddad vill säga.

Forskaren Dr. Stephen Pretlove från Kingston University School of Architecture, har förklaringen. När du bäddar din säng direkt efter att du stigit upp stänger du in dina hudavlagringar och ännu värre din svett i sängen, vilket får kvalstren att jubla. Men lämnar du sängen obäddad får lakanen en chans att torka och kvalstrens miljö försämras.

Men, att inte bädda sängen gör inte att kvalstren försvinner, de finns där fortfarande, men du försvårar för dem och skulle du vara allergisk så kan det vara all idé att testa om det blir bättre genom att låta lakanen torka.

Och hur som helst är det ett bra argument att ta till när du verkligen inte orkar bädda… 😉

linnea_isaksson