in

Den vassa protesten mot Trump har spritt sig i hela USA – men nu möts den också av kritik

safety pin protest

Vill du visa solidaritet med alla amerikaner som känner sig kränkta och oroliga efter att Donald Trump valts till president? Enkelt – bär en säkerhetsnål väl synligt på dina kläder. Mer


Runtom i USA har det hållits stora demonstrationer i protest mot att Donald Trump blivit vald till USA nästa president. Slagordet är ”Not my president”, vilket syftar på att många känner sig kränkta av att landet snart kommer att ledas av en person som under den rekordsmutsiga valkampanjen visat sitt totala förakt mot kvinnor, latinos, svarta, judar, homosexuella, handikappade och andra minoriteter. USA är kort och gott fortfarande ett land i chock. Och frågan ingen kan svara på är: Vad kommer att hända? I USA? I resten av världen?

Många känner sig fullt begripligt väldigt oroliga efter Trumps uttalanden om att alla immigranter ska utvisas, att det ska byggas en mur mot Mexico, att aborter ska förbjudas, att muslimer ska registreras och nekas inresa i landet, att samkönade äktenskap ska annulleras, att vapenlagarna inte kommer att skärpas… Listan kan göras lång.

[adSpace placement=”auto”]

För att visa sitt stöd för de hotade minoritetsgrupperna, och som en synlig protest mot Donald Trump, har nu många amerikaner börjat bära en säkerhetsnål på sina kläder. Enkelt, snyggt och symbolladdat – säkerhetsnål heter ju ”safety pin” på engelska. Säkerhet/safety är ju det som bärarna av säkerhetsnålar är oroliga kommer att förnekas stora samhällsgrupper i Trumps USA. En enkel symbol som ändå är så stark och självklar: hatet får inte segra.

Idén är importerad från Storbritannien där folk började bära säkerhetsnålar efter Brexit-omröstningen i juni utifrån en liknande känsla av oro, och solidaritet med minoritetsgrupper som plötsligt hamnade ute i kylan. Där liksom i USA har många kända personer lagt ut bilder på sig själv med en säkerhetsnål på kläderna för att visa sitt stöd.

Men det har också kommit kritik mot safety pin-kampanjen, särskilt från de grupper som kampanjen säger sig vilja stödja. Bland annat för att det är en kampanj som företrätts av framför allt vita, samtidigt som det ju är just de vita som röstat fram Trump. Kampanjen anses helt enkelt som hycklande och ett sätt att alldeles för passivt och försent visa sitt stöd.

Läs mer om safety pin-kampanjen och kritiken mot den (bland annat) här:

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/11/14/safety-pin-protest-hits-a-nerve-in-donald-trumps-america/

http://www.vanityfair.com/news/2016/11/election-safety-pin-protest

http://www.thewrap.com/safety-pin-wearers-are-receiving-social-media-backlash/

http://www.huffingtonpost.com/entry/dear-white-people-your-safety-pins-are-embarassing_us_58278b9de4b02b1f5257a36a