in

Den här mammans brev till dottern om vad hon inte får göra är SÅ fint

brev mamma dotter dragare

Det här borde ALLA ta till sig. Mer

Studier har kommit fram till att könsstereotyper har en negativ påverkan på tjejer så unga som sex år. Men skribenten Toni Hammer gör allt för att se till att hennes dotter inte växer upp och tror att hon måste bete sig på ett visst sätt bara för att hon är tjej, skriver Refinery29.

I ett brev till dottern har hon skrivit ner flera beteenden som hon vill att dottern ska undvika.

”Till min dotter,

Be inte om ursäkt när någon annan går in i dig.

Säg inte ’förlåt att jag är så jobbig’. Du är inte jobbig. Du är en person med tankar och känslor som förtjänar respekt”, skriver Hammer och fortsätter:

”Hitta inte på anledningar till varför du inte kan gå ut med en kille du inte vill gå ut med. Du är inte skyldig någon en förklaring. Ett enkelt ’nej tack’ borde accepteras.

Övertänk inte kring vad du äter inför folk. Om du är hungrig, ät, och ät vad du vill. Om du vill ha pizza, köp inte en sallad bara för att andra människor är där. Beställ den jäkla pizzan.”

Vi säger bara YES. Precis ett sådant här brev borde alla barn få från sina föräldrar. Eller egentligen borde vuxna också få ett sådant här brev, det är alltid bra att påminnas om att man inte behöver göra saker bara för att göra andra nöjda eller för att passa in i en mall.

”Ha inte långt hår bara för att göra någon annan glad.

Bär inte klänning om du inte vill det.

Stanna inte hemma bara för att du inte har någon att gå ut med. Ta med dig själv ut. Upplev saker själv och för dig själv”, skriver Hammer.

”Håll inte tillbaka dina tårar. Att gråta betyder att du känner något som måste komma ut. Det är inte en svaghet. Det är att vara människa.

Le inte för att någon säger åt dig att göra det.

Var inte rädd att skratta åt dina egna skämt.

Säg inte ’ja’ för att vara artig. Säg ’nej’ för att det är ditt liv.

Göm inte dina åsikter. Säg dem och tala högt. Du ska bli hörd”, uppmanar Hammer innan hon avslutar:

”Be inte om ursäkt för att du är den du är. Var modig och djärv och vacker. Var oförlåtligt dig.”

Gör du själv något av det här? Sluta med det! Läs brevet en gång till och ta till dig varenda ord.

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR.