in

Den här enkla övningen får dig att slappna av på 3 minuter (och du kan gör den var som helst)

andningsovning stress

När stressen blir för stor kan den här enkla övningen hjälpa dig tillbaka på banan, i alla fall om man ska tro en meditationscoach! Mer

När det blir lite för mycket och det känns som att hela du är en enda stor stressklump så går det inte alltid att tända ljus, göra yoga och dricka något gott te. Ibland finns det inte tid eller möjlighet för sådant, särskilt inte om du är på jobbet eller i skolan. Vad kan man göra då? Emmy-Lou Knowles är meditationscoach och hon har en metod som hon menar ger direkt avslappning, går snabbt och går att göra var som helst.

Metoden hon förespråkar är en andningsövning som tar tre minuter och hjälper dig att ”starta om” hjärnan och hantera stressen.

Sugen på att testa?

Börja med att sätta dig (var som helst) och ha båda fötterna stadigt i marken. Blunda eller fixera blicken på en bestämt punkt. Fokusera därefter helt och hållet på att dra in luft genom näsan och få ner den hela vägen i magen, tänk dig att du har två sugrör i näsborrarna när du drar in luften. Dra sedan en djup suck. En suck, menar Knowles, signalerar för kroppen att det är dags för omstart.

Nu är det dags att andas genom näsan igen – och själva övningen går ut på att räkna tiden som du andas in och ut. Det funkar så här:

Andas in en sekund, andas ut en sekund
In två sekunder, ut två sekunder
In tre sekunder, ut tre sekunder
In fyra sekunder, ut fyra sekunder
In fem sekunder, ut fem sekunder
In sex sekunder, ut sex sekunder
In sju sekunder, ut sju sekunder
In åtta sekunder, ut åtta sekunder

Enligt Knowles är du optimalt att upprepa andningsmönstret ovan åtta gånger, men det viktigaste är att du gör det så många gånger som det känns bekvämt för dig.

Om det ovan känns för krångligt kan vi rekommendera att du andas i takt med den här gifen, den hjälper alltid oss!
Huou7Gh