in

Den här 13-åriga tjejens svar på skolans dumma BMI-uppgift är så klockrent – you go girl!

bmi dragare

När man får en dum skoluppgift som 13-åring att räkna ut sitt BMI, vad gör man då? Jo, man svarar som den här grymma tjejen såklart! Mer

När en klass med elever som går åttan på en skola i Indiana, USA fick en uppgift om att räkna ut sitt BMI var det en tjej som svarade på uppgiften lite annorlunda än sina klasskamrater. Hon skrev nämligen det bästa svaret i världshistorien till sin lärare.

Eleverna hade tidigare fått väga sig i klassrummet inför alla i klassen för att räkna ut sitt BMI. Enligt tjejens mamma hade hon kommit hem från skolan i tårar efteråt. Hon är hälsosam, hon äter bra och är aktiv, men enligt hennes BMI skulle hon lida av fetma.

BMI, eller kroppsmassindex, är när man mäter en vuxen persons kroppsvikt i kilogram dividerat med kroppslängden i meter gånger din mängd i meter, alltså i kvadrat. BMI mäter fyra viktklasser: undervikt, normalvikt, övervikt och fetma.

Eftersom att åttondeklassare i USA är 13-14 år gamla och inte är i närheten av att vara vuxna märker man ju att uppgiften redan där är hur fel som helst.

BMI har fått mycket kritik genom åren , bland annat eftersom att systemet inte tar hänsyn till muskelmassa, utan bara bryr sig om vad en person väger. Om man skulle räkna ut BMI på en kroppsbyggare skulle hen då med all sannolikhet hamna i överviktig- eller fetmakategorin.

Som tur är visste den här eleven om bristerna som finns kring BMI som sätt att se om någon är överviktig eller inte, och bestämde sig därför att äga sin lärare med bästa svaret ever när de fick ytterligare en uppgift som rörde BMI. Då skulle eleverna svara på frågan vad BMI är, samt räkna ut sitt eget BMI igen. Hennes queeniga svar kan du läsa här nedan.

1

[adSpace placement=”auto”]

”BMI är ett föråldrat sätt att definiera normalvikt, undervikt, övervikt och fetma honom att ta en persons längd och dividera med ens vikt. En av systemets uppenbara brister är, förklarat av Alan Argon, Men’s Health viktminskningscoach och dietläkare i Kalifornien, att det inte finns något sätt över huvud taget att särskilja fett från muskler. Så, låt oss säga att det är en ganska atletisk kvinna som har en bra diet, hon är 170 cm och hon väger 86 kilo, men 80% av hennes kropp är muskler. Det spelar ingen roll när man räknar ut BMI! Den här kvinnans BMI skulle vara 30,7, och hon skulle klassas som fet. Låter det rimligt för dig? För det låter inte rimligt för mig.”

2

”Hur kan någon som tränar, äter hälsosamt, och har en låg metabolism vara i fara för hjärtsjukdomar och diabetes? Åh, just det, för att hon är inte i fara för att lida av fetma eller hjärtsjukdomar. Denna kvinna är aktiv och hälsosam och hon är långt ifrån att klassas som fet. I sammanfattning så är BMI ett föråldrat sätt för att bestämma om en persons kroppshälsa, och det är ett system som inte borde användas i skolmiljöer där elever redan är självmedvetna och saknar självförtroende för deras egna unika kroppar.”

3

[adSpace placement=”auto”]

”Så, jag tänker inte ens öppna min dator och räkna ut mitt BMI. Och jag ska säga dig varför. Så länge jag kan minnas har jag varit den ”större tjejen” och jag är helt okej med det; jag är stark och powerful. När du sätter en softball eller slagträ i min hand, så räknas de som dödliga vapen. Men, i början av året fick jag väldigt dåliga tankar när min kropp diskuterades. Jag bar fyra BHs för att försöka dölja mitt ryggfett, och jag försökte linda bandage runt min mage så att jag skulle se smalare ut. Så min kära mamma gjorde vad alla föräldrar skulle göra om de märkte att någon var fel med deras barn, hon tog mig till läkaren. Min doktor och jag pratade om min diet och om hur aktiv jag är.”

4

”Han gjorde några tester och sa till mig att jag mådde bra. Han sa att fast jag är lite överviktig, så oroar han sig inte för mig baserat på hur hälsosam jag är. Så det är därför jag inte tänker räkna ut mitt BMI eftersom min doktor, en man som har gått på college i åtta år och studerat barns hälsa, sa till mig att min längd och vikt är där de ska vara. Jag börjar precis älska min kropp, som jag borde, och jag tänker inte låta något förlegat system och en idrottslärare i mellanstadiet säga till mig att jag lider av fetma, för det gör jag inte. Mitt BMI är inte din angelägenhet för att min kropp och mitt BMI är perfekta och vackra precis som de är.”

BOOM! Mic drop. Vi skulle vilja krama om den här tjejen och bara säga till henne hur otroligt grym hon är!