in

Därför sträckkollar vi på serier — finns logisk förklaring till varför det är omöjligt att sluta!

binge watching series

Att bingea (sträckkolla) på serier har blivit ett modernt verb för att förklara fenomenet att se på avsnitt efter avsnitt av en serie, utan att kunna sluta — här är förklaringen varför! Mer

Minns ni tiden vi satt redo varje vardagskväll för ett nytt avsnitt av kvällens serie som sändes på TV? Hur kommer det sig att vi då med spänning snällt väntade en vecka på nästa avsnitt medan vi idag finner det helt omöjligt att vänta på de åtta sekunderna de tar för ett nytt avsnitt att automatiskt sättas igång, så vi snabbt trycker på “spela nästa”? Det finns flera förklaringar och vi är knappast ensamma, i en undersökning som TiVo gjort svarade 92 procent av de som deltog att de sträckkollar på serier.

I en studie som Princeton University gjort på hjärnaktiviteten under tiden försökspersoner sträckkollade på serier fann man att de snabbt fastnade med sin fulla uppmärksamhet i seriens värld. Att en film eller serie fångar vår uppmärksamhet har logiska förklaringar, menar studieledaren och psykologen Uri Hasson. När du ser på en serie eller film känner du empatiska känslor och får en inlevelse i hur karaktärerna mår och vad de upplever helt enkelt, skriver hon i undersökningen. Neurologen Paul Zak bevisar detta i en annan undersökning där stresshormonet cortisol och kärlekshormonet oxytocin var förhöjt medan försökspersonerna tittade på filmer där handlingen lockar till stark empati för karaktärerna.

Antropologen Grant McCracken gjorde också en studie för Netflix och fann att 8 av 10 njuter mer av en serie om de får bingea än att se ett enstaka avsnitt. Detta förklarar McCracken beror på att efter en lång stressig dag zoomar vår hjärna ut som bäst genom att förlora sig i någon annans värld. Det blir ett lätt beroende att trycka på “spela nästa” när din hjärna snabbt får belöning med ett nytt avsnitt.

Att vi tidigare klarade av att vänta en vecka medan vi idag nästan alltid måste se iallafall tre-fyra avsnitt för att känna oss nöjda har också en lite mer logiskt förklaring än vi trott! Förut var ett serieavsnitt nämligen ofta uppbyggt mer självständigt i sin storytelling. Idag är avsnitten alltså gjorda för att bingeas då de byggs upp och förstärks vartefter vi väljer ”spela nästa”. För varje nytt avsnitt får du starkare belöning i ett mer spännande avsnitt.

Att sträckkolla är alltså samma fenomen som att ha svårt att sluta äta på en matbuffé eller sluta dra kortet när du är ute på shoppingrundan, när du väl börjat får du snabba endorfinrushar som gör konsekvenstänket lidande. För charmen med en serie är ju att alla avsnitt inte ska behöva ses på en rad för historieberättandet ska trots flera dagars mellanrum ändå hänga ihop. Men när vi har tillgång till obegränsat med serier har vi svårt att stoppa oss själva — precis som med allt annat.

Men vi ska inte behöva må dåligt över en eftermiddag som gått åt till att se om hela säsong ett av New Girl eller att vi tagit oss igenom tre säsonger av favoritserien en regnig helg, för det är alltså inget bevis på lathet. Och ska vi vara ärliga har att sträckläsa böcker varit en grej längre — och det är det ingen som klagar på!