in

Därför får du gåshud när du lyssnar på musik (och därför får vissa INTE det)

gashud musik dragare

Det finns nästan inget bättre än att lyssna på en riktigt bra låt och få gåshud över hela kroppen. Men alla ryser inte av att lyssna på musik, så varför gör vissa det? Mer

Att riktigt grym musik kan få oss att må bra och höja vårt humör är ingen nyhet. Men för ungefär hälften av befolkningen kan musik även producera rysningar, eller gåshud. Dessa personer är lite annorlunda från de som har en mindre intensiv respons på sina favoritlåtar, enligt en ny studie som publicerats i Social Cognitive and Affective Neuroscience, skriver Teen Vogue.

Forskare gjorde hjärnscanningar på tio personer som sa att de får gåshud av att lyssna på musik, och tio personer som inte får det. Man kom fram till att de personer som får gåshud av musik faktiskt hade strukturella skillnader i hjärnan. De har en högre volym av fibrer som ansluter hörselbarken till områden i hjärnan som associeras med emotionell bearbetning, vilket betyder att dessa områden kommunicerar bättre.

Personer som får gåshud av att lyssna på musik har en förbättrad förmåga att uppleva mer intensiva känslor, berättar huvudförfattaren av studien Matthew E. Sachs för Neuroscience News. Studien fokuserade på hörselbarken så just nu är detta bara applicerat på musik, men Sachs säger att detta kan studeras på flera sätt i framtiden.

Eftersom områdena i hjärnan som bearbetar musik och känslor är så sammankopplade hos vissa personer, säger Sachs att det finns en stor potential för att musikterapi kan behandla mentala hälsosjukdomar, så som depression. Det kan också förklara varför musik är så skönt att lyssna på från första början.

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR.