in

Därför blir du extra kåt när du är bakis (äntligen vet vi!)

Kåt när man är bakfull

Ni vet när en ligger hemma i soffan en söndag, har botat huvudvärken med alvedon och tryckt en pizza framför teven – och samtidigt är skitkåt (trots att det antagligen inte går att vara mer motbjudande än just då)?

Okej, alla kanske inte känner igen sig i det här men jag vet att det finns fler som jag, så nu har jag tagit reda på varför. Mer

Det är egentligen inte själva bakfyllan som gör att man blir kåt, utan alkoholen – precis som man kan känna under själva festkvällen. Det säger Suzann Larsdotter, som är sexolog på RFSU.

– Det är egentligen en felaktig association att kåtheten skulle tillhöra bakfyllan. Det som man tror händer är att alkoholen fortfarande finns kvar i kroppen, när man upplever sig vara bakis. Och alkohol gör att man blir kåt – inte alla, men många blir det. Den kopplingen finns väldigt klart belagd i forskningen.

När vi dricker alkohol ökar mängden dopamin i hjärnan. Det sker i det limbiska systemet som hanterar känslor av njutning och känslor av att man mår bra. Dopamin gör att vi blir extra upprymda och vetenskapliga studier har också visat att dopamin ökar sexlusten.

Även mängden serotonin ökar av alkohol, vilket ger en känsla av välbefinnande.

– Den teori som de flesta lyfter fram är alltså att berusningen har minskat, men att alkoholen fortfarande har en påverkan i kroppen. Alkoholforskare säger också att man inte vet helt vad det är som händer vid en bakfylla. Det sker ju en massa biologiska processer, så det kan finns olika saker som påverkar som vi inte vet om än heller.

Vad händer med känslan av välbefinnande och upprymdhet då? Varför finns inte den kvar dagen efter om kåtheten gör det?

– Bakfylla hänger ihop med att kroppen börjar bryta ned alkoholen. Ett rus går successivt över till bakfylla och det förklarar varför effekten från både rus och bakfylla kan finnas samtidigt, tills dess att alkoholen har lämnat kroppen, säger Suzann Larsdotter på RFSU.

Men hörrni, kom ihåg att dricka med måtta 🙂