in

Därför blir du distraherad på jobbet – och det här kan du göra åt det

distraherad dragare

Har du problem med att hålla dig fokuserad på jobbet? Då är du garanterat inte ensam. Mer

Vi har alla varit där någon gång (eller flera). Man sitter på jobbet och inser plötsligt att man inte hört alls vad ens chef eller kollegor pratat om de senaste fem minuterna. Eller så ser man att mejlet man påbörjade för en kvart sedan fortfarande bara är halvfärdig med. Istället har man varit upptagen med att dagdrömma om den där snyggingen från helgen, funderat på vad man ska äta till middag eller bara önskat att man låg på en strand någonstans och drack fruktiga drinkar istället för det blaskiga kaffet på jobbet.

Men varför blir vi distraherade på jobbet då? Jo, det där öppna kontorslandskapet hjälper inte direkt. Öppna kontorslandskap kanske får dig att prata mer med kollegorna, men det gör ofta inte underverk för produktiviteten. Visuellt ljud är boven i dramat. Visuellt ljud kan till exempel vara den där växten som är positionerad asymmetriskt framför dig, dina kollegor som diskuterar bredvid dig, hopar av sladdar eller egentligen allt som du ser runt omkring dig när du tittar upp, skriver Refinery29.

I en text som publicerats i The Wall Street Journal säger Peter Reinhardt, VD för det Fransisco-baserade företaget Segment, att öppna kontorslandskap, som blivit allt mer poppis, skapar ”en lång syn över arbetsplatsen, där det finns människor du känner och rör dig bredvid och pratar med. Det är väldigt distraherande.”

Segment möblerade om sitt kontor till en mer labyrintliknande miljö. Han förklarade för The Wall Street Journal att de anställdas arbetsplatser nu är längre ifrån varandra och även om kontoret fortfarande är öppet, så står deras skrivbord så att det finns mindre chans att bli distraherad av folk som går förbi. På några platser finns det också stora växter som blockerar synen åt något håll.

I en studie från ScienceDirect 2013 skriver man att öppna kontorslandskap ska främja tillfredsställelsen på arbetsplatsen och effektiviteten med sitt team. Men att öppna kontorslandskap också är mer störande på grund av okontrollerat ljud och saknad av avskildhet.

Om du har problem med att vara fokuserad på jobbet kan du prata med din chef och se om ni kanske kan göra något åt var du sitter placerad på kontoret, eller se om du eller ditt företag kan köpa bra hörlurar som stänger ute ljud.