in

Därför är det tradition att kyssa någon på nyår

Därför är det tradition att kyssa någon på nyår
Källa: Sharon McCutcheon / Unsplash

Nyårskyssen är något som alltid har hängt med, men varför kysser vi egentligen varandra vid midnatt på nyår? Mer

Att kyssas vid midnatt när det gamla året ringer in ett nytt har länge varit tradition. Om man inte har en partner att kyssa kan man alltid pussa på en vän eller kanske leta upp en snygg främling i folkvimlet under fyrverkerierna. Men varför ska vi egentligen kyssa varandra vid tolvslaget på nyår?

Traditionen kan faktiskt komma från antika Rom. Romarna hade en årlig festival runt jul där de firade guden Saturnus, beskyddare av jordbruk, fruktträdsskötsel och vinodling. Festivalen, som kallades ”saturnalierna”, kom såklart med en massor av firande – som inkluderade fester, presentgivning, vindrickande och att kyssas under en mistel. Den senaste traditionen har vi ju tagit vidare till julen nu, men det är troligt att det är därifrån nyårskyssen kommer också.

Men de antika romarna är inte de enda upphovspersonerna till nyårskyssen. I engelskt och tyskt folkminne trodde man att dela en kyss vid midnatt på nyår främjade en blossande ny romans och att unga älskare skulle komma närmare varandra. De hade den skrockfulla tron om att personen du mötte vid början av året kunde avgöra hur de nästa tolv månaderna blev. De trodde också att om man inte kysste någon på nyår så skulle det resultera i en kärlekslöst och bedrövligt kärleksliv det kommande året.

Och filmer och populärkultur är ju inte direkt sämre på att hypa upp nyårskyssen. Ta bara Bridget Jones Diary som ett exempel. Som tur är vet vi ju att kärlekslivet inte är utdömt i ett år bara för att man inte har någon att kyssa vid tolvslaget den 31 december.

Läs mer: 3 snygga nyårsfrisyrer – så fixar du dem (på bara 2 minuter!)