in

Därför ändrar din röst tonläge beroende på vem du pratar med

forandrad rost dragare

Att vår röst och vårt tonläge är ganska olika varandra beroende om vi pratar med en bebis och vår chef är väldigt normalt. Men varför pratar vi egentligen med olika röst med olika personer? Mer

Enligt en studie från The University of Stirling så är det här med att man ändrar röst beroende på vem man pratar med ett vanligt fenomen. Och det har att göra med hur vi uppfattar den andra personens status. Vi ändrar vårt tonläge beroende på hur dominant vi känner oss i interaktionen, skriver Elite Daily.

I studien stimulerade forskarna en jobbintervju och kom fram till att tonläget hos de som medverkade ändrades, speciellt i relation till personer med hög status. Alltså till exempel en potentiell chef.

Forskarna frågade också deltagarna personliga och generella frågor om deras självuppfattning.

– Om någon uppfattar intervjuaren att hen är mer dominant än en själv, höjer man tonläget. Detta kan vara en signal på att man känner sig undergiven, för att visa lyssnaren att du inte är ett hot, och för att undvika möjliga konfrontationer, säger Dr. Viktoria Mileva som var med och gjorde studien.

Forskarna kom fram till att detta gäller både män och kvinnor, generellt sett pratar man i ett högre tonläge när man pratar med personer man uppfattar har högre status än sig själv. Men det ändrades lite beroende på hur personens självuppfattning var.

Deltagare som generellt sett betraktade sig själva som dominanta pratade i lägre tonläge när de pratade med personer med högre status. Och personer som betraktade sig själva att ha hög prestige ändrade inte deras tonläge alls när de pratade med andra personer med hög prestige.

Så, om du höjer ditt tonläge nästa gång du pratar med någon vet du varför. Se då till att ta kontroll över situationen för att inte känna dig undergiven, så går röstläget ner på köpet.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

ecommerce_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss